Naslovna Vesti Istorija

Štrajk kabinske posade nemačke Lufthanse, u Frankfurtu i Minhenu 12. i 13. marta

Opensky

Mar 10, 2024

Lufthansa je suočena sa još jednim u nizu štrajkova nezadovoljnog osoblja raznih sektora i struktura, a ovog puta kabinske posade u Frankfurtu odnosno Minhenu u utorak i sredu 12. i 13. marta, kako najavljuje radnički strukovni sindikat UFO. Štrajk obuhvata obustavu rada oko 19.000 članova koji su zaposleni u sektoru letačkih poslova odnosno kabinske posade, obuhvatajući matičnu kompaniju Lufthansa i i regionalnu ispostavu Lufthansa Cityline.

Prethodni štrajkovi zemaljskog osoblja odnosno, tehničkog i cargo osoblja u organizaciji sindikata Verdi, imali su izuzetnog uticaja na kompletnu operativu kompanije sa ogromnim brojem otkazivanja i kašnjenja, posebno tokom minulog vikenda odnosno petka i subote. Glavni razlozi novog štrajka je nezadovoljstvo odnosno uslovi sa zahtevima za povećanjem plata od 15% uz nove pregovore nakon 18 meseci kao i na isplatu razlike usled inflacije u iznosu od 3.000 eura. Takođe je navedeno da je ovo druga godina zaredom da celokupna grupa Lufhansa koju čine i kompanije Swiss, Austrian, Eurowings i belgijski Brussels Airlines ostvaruje profit nakon gubitaka usled pandemije prethodne dve godine. Prihod kompanije je skočio za 15% odnosno više od 25 milijardi eura dok je 123 miliona putnika letelo sa Lufthansom i ostalim članovima familije sa uvećanjem od 20%. Grupa je ostvarila izuzetan profit , kako kažu zvanični kompanijski podaci od 1,67 milijardi eura u 2023. što je duplirani učinak u odnosu na 2022. kada je profit iznosio 791 miliona eura.

Štrajk koji je najavljen za utorak i sredu 12. i 13. marta, afektovaće se kao i ranije na poremećaj saobraćaja i veliki broj kašnjenja ili otkazanih letova odnosno promena reda letenja, a svi putnici koji će biti pogođeni sa ovom situacijom odnosno bilo kakvom promenu na svojim letovima, biće adekvatno obavešteni putem email-a odnono aplikacija Lufthanse. Štrajk će pogoditi aerodrome u Frankfurtu u utorak, odnosno Minhen u sredu 13. marta, a period štrajka obuhvatiće vreme od 4 do 23 časa.