Naslovna Vesti Istorija

Wizzair : novi joint venture na srednjem istoku

Opensky

Oct 02, 2023

Wizzair dominira istočnom Evropom, ali u svojim namerama i ostvarenim planovima osvaja i srednji Istok i Aziju. Konkurencija u zapadnoj Evropi sa glavnim konkurentima Rajanerom i Izidžetom, je preusmerila Madjarskog low-cost operatora da se okrene Istoku, sa novim ispostavama, na Malti (koja je zapravo teritorijalno u EU) i Abu Dabiu. Wizzair u bližoj perspektivi namerava da pokrene još jednu Arabijsku podružnicu, a to je Saudi-Madjarski joint venture sa još jednim operatorom u Saudijskoj Arabiji.

Kompanija je potpisala ugovor sa Saudijskom Vladom o mogućnosti pokretanja novih linija u tom regionu, a što se opet uklapa i u nacionalne planove razvoja do 2030. godine. Mogućnosti novog programa upotpunjuju planovi za 23 destinacije, a Wizzair Abu Dhabi trenutno pokriva linije za Dammam, Džedu i Riad, kao i letove za Medinu, i naravno značajan broj Evropskih letova uključujući i Beograd. Prvi joint venture je krenuo 2021. godine u Abu Dabiu, gde baza raste sa 12-13 pozicioniranih aviona, a trenutno je jedan od ciljeva, linija za Maldive, dok već sledećeg meseca kreće i nova destinacija Erbil u Iraku, a glavni oslonac biznisa je „point-to-point“ koncept na srednjem Istoku i centralnoj Aziji, izjavio je Robert Carey predsednik Wizzair-a na nedavno održanom svetskom avio festivalu u Lisabonu.

Wizzair, da podsetimo, ima nekoliko svojih kompanija kao što su Wizzair Hungary (W6), Wizzair UK (W9), Wizzair Abu Dhabi (5W) i Wizzair Malta (W4).