Naslovna Vesti Istorija

Novi Dassault Falcon 6X (long-range) ušao u upotrebu

Opensky

Dec 19, 2023

Francuski Dassault Aviation nedavno je objavio da je njihov novi business-jet, model Falcon 6X i zvanično ušao u upotrebu kao i da je avion nedavno i isporučen prvom korisniku. Zvanični sertifikat ovog tipa u porodici poslovnih aviona Falcon dobijen je još u avgustu ove godine a zajednički su ga dodelile EASA (European Union Aviation Safety Agency) odnosno Evropska agencija za avio bezbednost i Američki FAA (Federal Aviation Administration) odnosno Federalna uprava za vazdušnu plovidbu, a zadnjih meseci avion je prošao i kroz post-sertifikaciona unapređenja kao deo EASA procedure.

Ovaj model 6X prvi put je predstavljen 2020. godine sa naknadnim programom testiranja u vazduhu uključujući 1500 naleta na raznim svetskim lokacijama i zonama, a poseduje pogonsku grupu dva motora Pratt&Whitney PW812D koji su takođe sertifikovani od strane Kanadskog regulatora za proizvođača motora TCAA (Transport Canada Civil Aviation). Ovaj prostrani avion je zatim opremljen i sa novim sistemima za planiranje leta nazvanim „FalconWays“ što oogućava pilotima da odaberu najefikasniju rutu sa uštedom goriva kao i globalne ažurirane podatke o vetru, optimizaciji i algoritmima za performanse, kao i unapređeni digitalni sistem kontrole toka leta.

Falcon 6X ima prilaznu brzinu od 109 čvorova (oko 201 km/h), a poseduje mogućnost sletanja i manevra i na manjim aerodromima koji raspolažu kratkom pistom dužine 4.000 fita, odnosno stopa (1.219 metara) i manje, sa niskim nivoom buke, i visinom krstarenja od 41.000 stopa odnosno 12.500 metara,kao i doletom od oko 10.000 km, što znači da korisnik u Srbiji može leteti udobno bez sletanja od Beograda do Njujorka.