Naslovna Vesti Istorija

Air Cargo beleži dvocifreni rast već četvrti mesec, navodi IATA

Opensky

May 02, 2024

Tokom proteklog perioda, odnosno minula četiri meseca ove godine, vazdušni cargo saobraćaj održava odnosno pojačava kontinutet rasta na globalnom nivou, tako da ukupna potražnja u cargo tonama po kilometru (CTK) ima rast od 10,3% u poređenju sa martom 2023. odnosno 11,4% za međunarodne cargo operacije, sa uzastopnim dvocifrnim rastom već četvrti mesec zaredom.

Međunarodno udruženje prevoznika u avio saobraćaju (IATA) je objavila navedene podatke za globalna tržišta tokom marta koji pokazuju nastavak snažnog godišnjeg rasta. Dodatni kapaciteti na raspoloživom prostoru utiče na dinamiku popunjenosti cargo prostora i load-faktora.

Kapacitet meren u raspoloživim tona-kilometrima robe (ACTK) povećan je za 7,3% u poređenju sa martom 2023. godine. Pri ovim elementima treba pomenuti i nekoliko faktora operativnog okruženja koji utiču na celokupnu sliku, a to su Globalna međunarodna (prekogranična) trgovina i industrijska proizvodnja koji su porasli za 1,2% odnosno 1,6% u februaru, ali su i očekivana predviđanja smanjenja potražnje za vazdušnim cargo prometom usled poremećaja transporta na Crvenom moru bez očekivanja zdražavanja stope. U ovom trenutku su avio kompanije pojačale svoj saobraćaj letnjim redom letenja u redovnom putničkom saobraćaju a samim tim i povećanim raspoloživim prostorom unutar cargo sekcije sa predviđenim godišnjim povećanjem od 5%, a glavni globalni koridor transporta je na relaciji Bliski istok i Centralna Azija- SAD.  Globalno gledano, inflacija je u martu imala mešovitu predstavu, tako da je u EU i Japanu stopa inflacije pala na 2,6% odnosno na 2,7%, dok su u SAD porasle na 3,5%, dok je sa druge strane Kina doživela blagu deflaciju od -0,01% što govori o povraćaju na stabilnije osnove posle  februarskog perioda inflac