Naslovna Vesti Istorija

Air China Cargo dobila prvi A330F

Opensky

Dec 24, 2023

Kineski nacionalni avio prevoznik Air China, odnosno njihov cargo operator, nedovni su priključili svojoj cargo floti prvi primerak aviona tipa Airbus A330P2F (P2F Pasenger to Freighter konvertovani putnički avion za teretnu namenu) kao inicijalni deo aranžmana za nabavku 8 aviona ovog tipa, a koji su prethodno konvertovani iz putničke konfiguracije u teretnu cargo. Ovaj veliki posao ugovoren je sa renomiranim nemačkim partnerom EFW (Elbe Flugzeugwerke Gmbh) u Drezdenu, specijalizovanim za konverziju putničkih aviona u cargo verziju.

Prvi avion kompletiran je direktno u pogonu u Drezdenu, dok će kineski partner Aveco nastaviti konverziju sledećeg aviona A330-200 u gradu Chengdu u Kini koji je je već u završnom procesu namenske proizvodnje odnosno konverzije ovog prethodno putničkog aviona u teretni.

Air China Cargo poseduje flotu od 13 cargo aviona i to 3 aviona tipa Boeing 747-400F, zatim 1 avion tipa Boeing 757-200F kao i 9 aviona tipa Boeing 777F, tako da će buduća Airbus flota tipa A330F pristupiti kompaniji kao novi član familije.