Naslovna Vesti Istorija

Amazon Air i Maersk u zajedničkoj ekspanziji

Opensky

Oct 05, 2023

Ekspanzija Maersk-a, logističkog i cargo giganta, uskladjena je sa promenom strategije Amazona, opet giganta u elektronskoj trgovini ali i avio-cargo operatora. Investicije oba sistema, Amazona i Maerska dolaze veoma ambiciozno bez obzira na sve izazove tržišta u ovom trenutku, a u avgustu prošle godine je tražnja za vazdušnim cargo transportom porasla prvi put posle februara 2022. godine, sa povećanjem za 1,5% na 20,7 milijardi tona-kilometra (CTK), na osnovu podataka IATA-e medjunarodne organizacije avio prevoznika, a što je opet niže za 1,3% nego 2019.

Otvaranje pogona Maerska u Los Andjelesu (kao jedan od prvih pet aerodroma za avio cargo promet sa opslugom 2,75 miliona tona tereta), najnoviji je korak u severno Američkoj ekspanziji kapaciteta cargo saobraćaja, a plan kompanije je da cargo objekat u Kaliforniji dobije status zone slobodne trgovine do 2024. kako bi bilo koristi od nižih carina i manjih operativnih naknada. Amazon Air je u isto vreme izvršiio i prvi let sa novo konvertovanim (P2F) avionom Airbus 330F iz aerodroma u Sinsinatiju. Amazon Air koji takodje operiše i u Evropi sa čvorištem u Lajpcigu, kao i u SAD gde je naručio prošle godine globalnu flotu od 10 aviona tipa Airbus 330, pre nego što je uradjeno konvertovanje iz putničke u cargo konfiguraciju. Trenutno su to najveći avioni u floti i prve konverzije (P2F) teretnih aviona omogućuju kompaniji pojačani transport paketa i porudžbina za svoje klijente. Avione najmi Altavair, lizing kompanija, pod operativnom eksploatacijom Hawaiian-a, medjutim iako avioni imaju vidljivi brend i oznaku Prime Air-a, to je operativni sporazum sa Hawaianom napravljen na 8 godina.

Usled manje online potražnje potrošača, Amazon Air će do kraja godine zatvoriti svoju Evropsku ispostavu za cargo saobraćaj u Lajpcigu, pokrenutu 2020. godine, a zaposlenima će biti ponudjene druge pozicije. Čvorište u Nemačkoj je obavljalo odredjeni nedeljni broj letova u saradnji sa Irskim operatorom ASL Airlines, koristeći cargo verzije aviona Boeing 737-800. U skladu sa usporavanjem e-trgovine, menjaju se i neke rute u Evropi i redukuju linije, što je prouzrokovalo otpuštanje 28 pilota radi smanjenja potreba unutar Evrope. Ovakva situacija u cargo transportu neće uticati na isporuke proizvoda klijentima, već se planira otvaranje novog centra za ispunjenje i sortiranje proizvoda pored Bremena.