Naslovna Vesti Istorija

Cargo konverzije Boinga u Jordanu

Opensky

Aug 25, 2023

Boing je uspostavio tehničku liniju za konverziju modela B737-800 u Jordanu, nagon dogovora sa jordanskom kompanijom Joramco u Amanu za tehničko održavanje aviona odnosno konverziju putničkih aviona u cargo odnosno teretnu verziju. Joramco je ispostava kompanije Dubai aerospace enterprise, i to je prva lokacija na bliskom istoku koja podržava ovaj tehnički vid održavanja odnosno konvertovanja aviona uskog trupa.

Predviđeno je da rekonfiguracija pokriva područja bliskog istoka, Evrope, severne Afrike i zemalja zajednice nezavisnih država s obzirom da je veliko tržište Rusije pod sankcijama. Joramco je postavio veliku ekspanziju biznisa na pet hangara i 22 proizvodne linije održavanja do kraja 2024. godine.

Inače Boing procenjuje za period u narednih nekoliko godina potrebu za konvertovanjem oko 1300 uskotrupnih (narrow body) aviona, tipa Boeing 737-800 ili Airbus 321. Treba dodati da je Boing već nagovestio i pokretanje proizvodnih odnosno tehničkih linija u Indiji, a kao što je već i poznato, Indija je apsolutni aktuelni lider u korišćenju odnosno narudžbi aviona pre svega ova dva proizvođača na svetskom nivou.