Naslovna Vesti Istorija

Velika ulaganja u DHL

Opensky

Sep 20, 2023

Jedan od najvećih cargo i kurirskih avio operatora, kompanija DHL, je napravila veliki posao sa jednom od tri najveće španske finansijske grupacije, sa Caixabank-om u vezi finansiranja lizinga aviona tipa A330, odnosno konvertovanja pet aviona u teretnu verziju kojima su prethodno leteli Thai Airways (3 aviona), Singapore Airlines (1) i Trans Asia (1). Putnički avioni će biti konvertovani u cargo konfiguracije na aerodromu u Drezdenu, u kompaniji koja je joint venture firma izmedju Airbus-a i ST Engineering-a, i koja je takodje vrlo iskusna i kvalitetna u oblasti konverzije putničkih aviona u cargo varijante (P2F system).

Još od 2016. godine kada je kompanija DHL dobila svoj prvi teretni Airbus 330 Freighter, intezivno se „traga“ za mogućim rešenjima odnosno za putničkim avionima koji bi se otkupili i konvertovali u cargo verziju radi unapredjenja poslovanja. DHL trenutno ima u operativnoj upotrebi 11 aviona ovog tipa sa tendencijom porasta flote A330F u budućnosti.

Photo: Opensky

Caixabanka nema konkretni ogranak za lizovanje aviona, ali osim ovog velikog posla bilo je još nekih uspešnih ugovora kao što je recimo finansiranje 6 aviona tipa Embraer E195-E2 za španskog operatera Binter Canarias u iznosu od 467 miliona dolara tokom prethodnog avio salona u Le Buržeu kraj Pariza ove godine.

Sistem konverzije P2F (passenger to Freighter) je vrlo popularan globalno i u apsolutnoj je tendenciji jeftinije dobijenih carggo aviona za potrebe kako cargo, tako i putničkih operatora sa cargo ograncima.