Naslovna Vesti Istorija

Pan American World Airways 1927. – 1991.

Opensky

Dec 05, 2023

Tačno 4. decembra 1991. nestao je sa scene Pan American World Airways, legenda svetske avijacije i vrhunske profesionalnosti i otišao u legendu. Najpoznatija i najprepoznatljivija američka avionska kompanija Pan Am osnovana 1927. pre tačno 96 godina u Ki Vestu (Key West, Florida) imala je poslednji let PA436 na liniji Bridgetown (BGI)-Miami (MIA), svojim Boingom 727-221ADV, registracije N365PA po imenu „Clipper Goodwill“ isporučenog kompaniji još 1982. godine. Od prvog leta na liniji KeyWest-Havana do psolednjeg do Majamija, prošlo je 64 godine letenja, šarma, profesionalnosti, avanture i svetskog brenda.

Po sletanju na svom završnom letu, Pan Am-ov Boing 727 bio je pozdravljen „vodenim topovima“, i hiljade zaposlenih u tom trenutku uz suze je ispratilo kompaniju u legendu kao simbol jedne avijatičarske ere.

Tokom svoje istorije, Pan American je bio i kulturna ikona, a ne samo komercijalni prevoznik. Započeti biznis za prevoz pošte do Havane 1927. nastavljen je uvođenjem uvek modernih aviona svoga doba u flotu do zadnjeg dana, inicijator i organizator kulturnih i zabavnih zbivanja, i svakako „glavni“ prevoznik svih vodećih filmskih i muzičkih zvezda svoga doba, ne samo po Americi već širom planete, a jedan od takođe glavnih simbola, ostaće PAN AM neboder na Menhetnu kao pečat jednog vremena.

Kompanija je tokom svoje moderne etape prva saobraćala mlazni dugolinijski Boing 707, zatim uvela prvi „Jumbo jet“ Boing 747, imala ogromnu flotu pouzdanog i efikasnog Boinga 727 i 737, kao i avione drugih proizvođača, DC10, Lokid 1011.tristar, Airbus 300 I Airbus 310. Pan Am je takođe imao i svoje baze širom sveta odnosno same Evrope, i prevozila je putnike manjim avionima tipa Boing 727 i 737 komutirajući do većih čvorišta poput Londona, Ciriha ili Frankfurta a dalje preko Atlantika prema SAD. Beograd, Zagreb I Dubrovnik bili su dugo vremena respektabilno tržište tokom bivše Jugoslavije i prepoznatljivi američki brend na ovim prostorima. Zakoni tržišta i biznisa učinili su svoje i kompanija je prestala sa postojanjem tog 4 . decembra 1991. godine.