Naslovna Vesti Istorija

Air Serbia- Embraer E195 imao incident na poletanju u Beogradu

Opensky

Feb 18, 2024

Lizovani avion grčkog operatora Marathon Airlines koji leti u ime srpskog prevoznika Air Serbia tipa Embraer E195LR, registracije OY-GDC (Danski registar), imao je incident na poletanju tokom dana 18. februara na letu JU324 za Dizeldorf, pri čemu je postojao dodir trupa sa prilaznom svetlosnom signalizacijom i ILS sklopom opreme suprotnog pravca piste, sa verovatnim nezvaničnim razlogom pogrešne pozicije za poletanje, odnosno nekorektno poletanje sa pogrešne pozicije sa pola piste, ili poletno sletne staze, dakle sa razlikom od 1300 metara u odnosu na kraj piste što je svakako kratka distanca. Poletanje je obavljeno sa umetnute piste dužine 3500 metara 12R ali je u operativnom korišćenju aplikatibilna dužina od 3100 metara. Avion je krenuo u poletanje iz pravca piste 30L sa pozicije D5 (inače postoji restrikcija za poletanje sa ove pozicije) u 17.38 po lokalnom vremenu, a verovatno je došlo do preračuna ili nekog drugog nepoznatog razloga, jer je trebalo da se primeni pozicija D6 (intersection D6).

Avion E195 je krenuo u poletanje i pošto nije uspeo da ostane na tvrdoj podlozi, iskočio je odnosno preleteo pistu za oko 1100 metara, i posle dodira odnosno koalizije sa svetlima i opremom na kraju piste, uspeo je da se podigne sa samo 50 fita visine (oko 15 metara) u odnosu na zemlju, zatim je zaustavio uspon na 4000 fita (1219 metara), napravio je krug sa forsiranim ispuštanjem goriva i posle oko 60 minuta sleteo nazad sa oštećenim zakrilcima i trupa prilikom dodira svetala, i to sa brzinom sa 40 čvorova većom od propisane (164 čvorova odnosno oko 300 km/h) iz pomenutog razloga, a podaci pokazuju da je avion nakon poletanja sa oštećenjem nastavio da penje do 4000 fita. Ostaje takođe nejasno zašto je avion tipa E195 kapaciteta 130 putnika krenuo sa pogrešne pozicije na poletanje obzirom kada mu je svakako potrebna duža staza ( i do 7.000 fita odnosno 2100 metara).

Tokom vremena, oko sat vremena operacije za sletanja i poletanja bile su zatvorene, a pista je bila preinačena na donju kategoriju, sa kategorije III na kategoriju I (downgrade CAT III to CAT I).  Flotom Embraer koja je iznajmljena od partnerske grčke kompnaije Marathon Airlines, upravljaju grčke i delimično crnogorske posade u ime kompanije Air Serbia, a kompanija se obratila sa objašnjenjem incidenta zbog „tehničkih razloga“, da se čini sve na minimiziranju kašnjenja i pripremi drugog aviona za let ka Dizeldorfu, čime se napominje da nijednog trenutka nije bila ugrožena bezbednost putnika.

Avion OY-GDC je nedavno došao sa tehničkog održavanja iz Atine sa apsolutno čistim tehničkim delom, tako da se nezvanučno može razmatrati možda ljudski faktor, što će pokazati istraga srpskog vazduhoplovnog regulatora.