Naslovna Vesti Istorija

Singapore Airlines pojačao pravila za vezivanje u slučaju turbulencije

Opensky

May 24, 2024

Nakon nedavnog akcidenta singapurskog avio-prevoznika 21. maja, na liniji iz Londona za Singapur u blizini Bangkoka, usled jake turbulencije, prilikom čega je jedan putnik izgubio život (srčani udar nakon traume) a 46 putnika i dva člana posade hospitalizovano, uključujući i 22 zbrinutih putnika sa povredama kičme, Singapore Airlines je pojačao pravila za posadu i putnike tokom zone nemirnog leta i turbulencija.

Pomenuti let je bio skrenut u Bangkok usled jake turbulencije i prolaska zone jakih grmljavina gde je najverovatnije naišao, kako se navodi, na takozvani CAT (Clear Air Turbulence) odnosno turbulenciju čistog vazduha, što je jak vrtlog koji izaziva nasilne udare aviona čak i predelu bez oblaka pa je zato i bilo teško predvideti situaciju. U tom slučaju, nailaska na pomenute zone i situacije, ukoliko kabina odnosno putnici i posada nisu obezbeđeni, pre svega vezivanjem pojaseva, putnici mogu biti bačeni i prema plafonu aviona tako da su moguće neželjene situacije i povrede kičme. Obzirom na težak ishode cele situacije pomenutog leta iz Londona za Singapur, kompanija je naknadno dala dodatni prioritet bezbednosti usled nepredviđenih događaja i turbulencije, pa je tako precizirano da znak za vezivanje pojaeva obavezuje putnike da apsolutno ostanu vezani na svojim mestima, dok posada ima obavezu obustave servisa hrane i napitaka kad god je upaljen znak obaveznog vezivanja, što bi trebalo da dodatno minimizira potencijalne probleme. Putnici moraju striktno ostati na svojim mestima, a u slučaju bilo koje veće potrebe, samo uz asistenciju člana posade mogu promeniti položaj.

Prilikom ovog  nemilog događaja, putnici ili članovi posade, koji nisu bili vezani, bili su bačeni kroz kabinu tokom iznenadnog događaja, tako da je Singapore Airlines prešao na prilagođavanje planiranih ruti, jer pomenuti izuzetno neprijatni susret ove vrste nije tako čest, pa će i kompanija detaljnije pristupati svojim planovima, i svakako, kako je navedeno, biti posvećena ukupnoj bezbednosti putnika.