Naslovna Vesti Istorija

Aerodrom Hamad u Dohi preko 50 miliona putnika u 2023.

Opensky

May 28, 2024

Preko 50 miliona putnika je zabeleženo tokom 2023. godine u jednom od glavnih čvorišta bliskog Istoka i Azije i strateškom centru avio-transporta, glavnom gradu Katara, aerodromu Hamad u Dohi, koji je na navršenih 10 godina postojanja postavio impresivne rezultate svog prometa i usluga.

Katar je tokom vremena, a posebno nakon organizacije svetskog fudbalskog prvenstva postao i definitivno jedna od turističkih destinacija, a jedan od kurioziteta je podatak da 25% saobraćaja na Hamadu ide na linije tipa „poit to point“, dakle od tačke do tačke, bez tranzitiranja ili daljeg putovanja što jača poziciju nacionalne kompanije Qatar Airways i doprinosi povećanju novih operatora, dok Doha inače opslužuje 255 destinacija u svojoj aerodromskoj ponudi, a aerodrom je rangiran u regiji Azija-Pacifik na drugom mestu po istraživanjima Međunarodnog saveta za avijaciju (ACI), pri čemu se kvalifikuje broj odredišta, frekvencija letova i svakako kvalitet usluge.

Aerodrom Hamad u Dohi je inače otvoren 2014. godine i poseduje gotovo savršenu infrastrukturu i izuzetnu uslugu, što ponosno i izjavljuju svi koji su involvirani u poslovanje ovog giganta, a može se pohvaliti i velikom mrežom letova, u putničkom ali i u velikoj meri i u cargo, odnosno teretnom saobraćaju. Luksuzni saloni, tropske bašte unutar aerodroma kao i druge mogućnosti koje pruža ova vazdušna luka, čine je svetskim putničkim izuzetkom, uključujući i dve paralelne piste i uz gotovo 50 miliona prevezenih putnika u 2023. godini, i 252.000 avio operacija odnosno kompletiranih sletanja i poletanja.