Naslovna Vesti Istorija

Aerodrom Ljubljana predviđa porast putničkog prometa od 10% u 2024.

Opensky

Jan 03, 2024

Fraport Slovenia, kao glavni lokalni operator Ljubljanskog aerodroma, u sklopu nemačkog Fraport sistema, očekuje značajno povećanje putničkog prometa od preko 10% u 2024. godini, kako je predstavio Fraport group prošlog meseca prilikom iznetih planova i transparentnosti.

Preliminarne prognoze avio-prevoznika za operacije iz Ljubljane tokom nastupajuće letnje letačke sezone, dakle već od kraja marta, ukazuju na povećanje frekvencija od 10%, prenosi inače agencija STA izvore Fraporta Slovenije, a uz postojeće, prošlogodišnje 23 linije dolazi i do pridruživanja 3 nove linije, i to Air Baltic za Rigu ( 2 nedeljna leta, četvrtkom i nedeljom), Norwegian za Kopenhagen i španska Iberia Regional za aerodrom Barajas u Madridu (2 puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom), kao i sezonske rotacije za Antaliju i Heraklion prevoznikom Corendon (po 1 nedeljni let)

Norwegian Air i Iberia podneli su aplikacije sa ponudom na tenderu za subvencionoisane letove, koji je raspisala Slovenačka Vlada, njihove prijave su kompletirane i razmotrene kao potpune, a konačna odluka ostaje na Slovenačkom Ministarstvu infrastrukture, saopštava Fraport Slovenia. U oktobru je još menadžer putničkog servisa Janez Krašnja izjavio da aerodrom u Ljubljani očekuje premašaj 1,2 miliona putnika u 2023. poredivši sa 970.000 putnika u 2022.

Promet u Ljubljani porastao je na 831.984 korisnika aerodroma u prvih osam meseci 2023. što je opet povećanje od 31,9% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju prošlomesečni podaci operatora aerodroma Fraporta grupe.