Naslovna Vesti Istorija

Aerodrom Niš unapređuje infrastrukturu, vrednost 16 miliona eura

Opensky

Mar 19, 2024

Svečanom potpisivanju novog ugovora o unapređenju saobraćajne infrastrukture i svih radova na izgradnji internih saobraćajnica kao i pratećih hidrotehničkih, elektroenergetskih i telekomunikacionih instalacija na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, priustvovali su direktor JP „Aerodromi Srbije“ Mihajlo Zdravković i resorni Ministar MGSI Goran Vesić u ime aerodroma i Vlade Srbije, i sa druge strane Džuang Jung u ime kineske kompanije Šan Dong (China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group) koja će i biti izvođač projektovanih radova na aerodromu.

Ministar Goran Vesić je izjavio da će ugovoreni radovi koštati 16 miliona eura, dok će kineska kompanija imati obavezu završetka do 1. jula kada je planirano da putnici krenu na letove iz novoizgrađene terminalne zgrade. „U zgradu terminala uloženo je preko 10 miliona eura, a sama oprema će koštati preko 600 miliona dinara, koja je inače naručena i trebalo bi da stigne u maju, pre ugovorenog roka“ dodao je takođe Ministar Vesić.

Niški aerodrom je prošle godine hendlovao 488.312 putnika, dok se ove godine očekuje unapređenje prometa na preko 500.000 opsluženih putnika, uz PSO operacije nacionalnog prevoznika Air Serbia, pojačane letove low-cost kompanije Ryanir kao i standardnog posetioca Wizzair. U planu je produženje piste za oko 300 metara kao i izgradnja novog ATC tornja. Direktor Aerodroma Srbije, Mihajlo Zdravkovic, je izjavio i da potpisani ugovor sa kineskom kompanijom podrazumeva u isto vreme i  uređenje preko 53.000 kvadrata korisnog prostora aerodroma od ukupnih 80.000 kvadrata. Ovaj ugovor takođe podrazumeva i izgradnju 1.976 metara internih saobraćajnica, a kapacitet parkinga biće uvećan skoro tri puta na budućih 580 parking mesta. Na cargo terminalu će izgradnjom buduće infrastrukture biti mesta za 103 kamionske pozicije namenjenih robno carinskom terminalu.

U sledećoj fazi, kako je i najavljivano, sledi rušenje stare zgrade i izgradnja nove terminalne zgrade, produženje piste, izgradnja rulne staze i novi toranj namenjen aerodromskoj kontroli letenja, dok je direktor kineske kompanije „Šandong International“ izjavio da takompanija radi u Srbiji još od 2011. godine.