Naslovna Vesti Istorija

Aerodrom u Talinu olakšava protok putnika kroz bezbednosnu kontrolu

Opensky

Feb 09, 2024

Aerodrom u Talinu nedavno je započeo proces zamene bezbednosne opreme novim i efikasnijim mašinama za kontrolu putnika, što bi kako se navodi, moglo da dovede do dužuh redova tokom protoka kroz bezbednoni proces, nego inače. Aerodrom u glavnom gradu Estonije najavljuje takođe da će već od aprila ove godine, svi putnici koji koriste usluge ovog aerodroma biti u mogućnosti da prođu kroz bezbednosnu kontrolu bez vađenja tećnosti i odlaganja laptovoa i drugih elektronskih elemenata iz ručnog prtljaga, dok u isto vreme potoji i plan ukidanja posebnih plastičnih kesa od 100 ml prilikom pristupa svom izlazu za let nakon imigracionih formalnosti, što je već implementirano i na aerodromu u Helsinkiju.

Zamena kompletnih bezbednonih sistema započetih u januaru, mogu dovesti do većih redova i pojačanih gužvi, stoji u saopštenju aerodroma, međutim tokom vremena narednih par meseci, bi trebalo da dođe do normalizacije protoka putnika i smanjene uobičajene gužve i pojednostavljenja procesa bezbednosnih pregleda. Radovi na renoviranju sistema bi trebalo da se odvijaju u dve faze, sa prvim delom koji je već  započeo i zamenom dve sigurnosne mašine za pregled nove generacije od pet postojećih od 19.februara, i sa drugom fazom u aprilu kada bi se upotpunio kapacitet security sistema. Aerodromske službe obezbeđenja u Talinu apeluju na putnike da se pojave minimum dva sata pre poletanja radi efikasnijeg protoka, a kvalitet usluga stavlja se kao prioritet usluge ove vazdušne luke, sa prometom od skoro 3 miliona godišnjih putnika i izuzetnim usponom avio-operacija od 43% tokom 2023. godine. Samo tokom januara ove godine, Talin je opslužio 210.000 putnika sa glavnim operatorom kompanijom Air Baltic (udeo operacija od  27%) i low-cost prevoznikom Ryanair (udeo od 18% operacija), i najprometnijim destinacijama kao što su Helsinki, Frankfurt i Riga.

Zahvaljujući postavci nove sigurnosne opreme, aerodrom u Talinu planira ukidanja plastičnih kesica od 100 ml za tečnost, kao i postavci kompjuterske tomografije koje prikazuju sadržaj u prtljagu putnika u 3D dimenziji, što ga čini lakše uočljivijim. Cena ovog korisnog i efikasnog projekta u Talinu, koji će smanjiti gužve, nervozu i vreme, i koji će dati elegantniji protok je oko 2,8 miliona eura, a uz blagovremenu prijavu na let tokom tranzicionog perioda postavke, aerodrom će postepeno uvoditi skraćeni security proces.