Naslovna Vesti Istorija

Aerodromi u Velikoj Britaniji u kolapsu

Opensky

Aug 29, 2023

Putnici britanskih aerodroma su pogođeni ogromnim kašnjenjima i otkazima letova zbog velikog kvara na kontrolnom sistemu upravljanja vazdušnog saobraćaja, tako da hiljade ljudi već dva dana pokušavaju da otputuju ili na neki način posredstvom svih prevoznika odlože svoje letove. Kako se najavljuje od strane informativnih službi britanskih aerodroma, i dalje se očekuje poremećaj saobraćaja pa velike domaće kompanije kao British Airways, EasyJet ili Aerlingus kao i strani operatori nude refundacije avionskih karata ili možda neke alternativne letove u kombinaciji sa železnicom. Svakako su putnici ti koji su ostavljeni na cedilu i sada se u celoj haotičnoj situaciji snalaze oko rešenja problema. Putnicima svih prevoznika se savetuje i preporučuje da kontaktiraju svoje kompanije ili agente radi korektne informacije i daljeg delovanja.

 Photo: Opensky

Preko 500 letova je pogođeno ovim tehničkim problemom za poletanja sa britanskih aerodroma, a nacionalna služba za vazdušni saobraćaj (NATS) saopštava da je tehnički problem u vezi sa sistemom kontrole letennja (ATC) Ujedinjenog Kraljevstva u velikoj meri ograničio letove iz i u zemlju. Ovaj sistem podrazumeva planiranje letova (flight plan) i mogućnost da se automatski obradi čitav plan odredjenog leta, što bi značilo manuelnu izradu planova leta a za to je definitivno potrebno neuporedivo više vremena a samim tim i ograničenje u protoku saobraćaja.

 Photo: Opensky

Juče kasno popodne, dakle u ponedeljak 28. avgusta, NATS služba je zjavila da je tehnički problem  „identifikovan i otklonjen“, ali se ipak i dalje očekuje opšti poremećaj sa uzročno posledičnim okolnostima kašnjenja ili otkazivanja, kao i rerutiranja letova.

Da spomenemo, današnji let za London Hitrou naše Er Srbije ide po planu bez problema, kao što se i očekuje operativna normalizacija u Londonu tokom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

 Photo: Opensky