Naslovna Vesti Istorija

Amsterdam ipak odustaje od smanjenja kapaciteta

Opensky

Nov 17, 2023

Nakon reakcija Evropskih i Američkih vlasti, odnosno mnogih kompanija sa svojim slotovima, holandska vlada je ipak odlučila da se odustane od prvobitnog plana ograničenja letova za predstojeće leto 2024. a jedan od najprometnijih aerodroma u Evropi je bio u planu za redukciju letova zbog navodne buke i zagađenja vazduha. Ograničenje letova na 450.000, dakle na smanjenje od 10% redukcije saobraćaja, bilo je pozdravljeno od lokalnog stanovništva i ekologa.

Međutim, mnogi operatori poput grupe KLM-Air France, Delta Airlines-a, i JetBlue kompanije oštro su se protivili ovom predlogu, a Jetblue je čak i zvanično uputio žalbu američkom ministarstvu saobraćaja (DOT Department of transport), i čak predložio zabranu, kao kontra meru, holandskom KLM-u da sleće u Njujork. Američko ministarstvo je reagovalo sa napomenom da je predlog nerazuman i „da se krše sporazumi o vazdušnom saobraćaju između dve zemlje“.

Radi napomene, aerodrom Shiphol Ameterdam je u septembru ove godine bio treći najprometniji u Evropi sa prosečna 4563 nedeljna leta.