Naslovna Vesti Istorija

Beograd uspešan sa blizu 8 miliona putnika

Opensky

Dec 31, 2023

Beogradski Aerodrom završiće 2023. godinu sa priličnim uspehom, blizu 8 miliona putnika koji su koristili srpsku vazdušnu luku, stabilno regionalno pozicioniranje, unapređenje i razvoj infrastrukture, definisanje zemaljskih handling operatora ali i sa „gorčinom“ ove letnje sezone i delom haotične situacije po pitanju protoka prtljaga i putnika. Ako se uporedi prepandemijski period, dakle 2019. onda je lestvica prilično pomerena za 1,5 miliona putnika više, ciljevi se dostižu, dosta novih prevoznika je stiglo u Beograd ali i postojeći najavili pojačanje. Dobar promet i zavidni nivo u regionu potvrđeni su zahvaljujući naravno nacionalnom prevozniku Air Serbia sa preko 50% operacija kojima učestvuje na beogradskoj luci, ali i momenti gde Turkish Airlines sa svojim partnerom kompanijom A-Jet odnosno bivši Anadolu Jet, prevazilazi standardno drugo-pozicioniranu Lufthansa grupu (Lufthansa, Swiss i Austrian Airlines). Low-coster Wizz Air čvrsto drži svoje pozicije u Beogradu sa četvrtim baziranim avionom u ovoj godini ali i sa potencijalnim rezovima linija, doduše na većini stanica, zbog nedostatka aviona odnosno problema sa avionskim motorima, a da li će to biti trenutnog karaktera ili na duže i tokom letnjeg perioda znaće se vremenom.

Prijatni novitet i unapređena ponuda u Beogradu je svakako dolazak britanske ikone, kompanije British Airways koji je najavio i nastavak saobraćaja tokom cele godine, kao i pojačavanje grčkog operatora Aegean Airlines sa verovatno svkakodnevnom frekvencijom za Atinu od naredne sezone. Francuski Air France za sada ne planira povratak u Beograd a FlyDubai najavljuje i lepo iznenađenje, svoj treći dnevni let za Dubai.

Beogradski Aerodrom u saradnji sa državnim vazduhoplovnim regulatorom, unapredio je svakako i zemaljsko opsluživanje radi profesionalne održivosti zemaljskih operacija i dobre konkurencije, ali i radi eliminacije potencijalnih disruptivnih situacija koje su pogodile i kvalitet putovanja i ugled Beogradskog aeordroma tokom leta. Nacionalni prevoznik Air Serbia će, počevši od februara 2024. koristiti usluge velikog britanskog zemaljskog operatora Menzis Aviation sistema i sigurno unaprediti kvalitet opsluge putnika i aviona, a naročito sa najavljenim povećanjem saobraćaja i flote. Grčki GoldAir se pozicionirao sa svojim korisnikom, poljskom kompanijom LOT ali i verovatnim dodavanjem još nekih kompanija kao što je grčki Aegean. SkyPartner takođe stabilno funkcioniše sa svojim korisnicima pre svega low-cost kompanijom Wizz Air, emiratskom kompanijom FlyDubai i Lufthansa grupom, tako da sve ostaje na zdravoj konkurenciji i kvalitetu.

Razvoj infrastrukturnih projekata i unapređenje saobraćaja i korisnika je primarni cilj aerodroma, radi motivacije dolaska avio kompanija, povećanja letova i jačanja čvorišta, potvrđuje i CEO Beogradskog Aerodroma, a putnicima Beogradskog Aerodroma ostaju uverenja za još boljom 2024. godinom.