Naslovna Vesti Istorija

Beogradski aerodrom nije ispratio poremećaj saobraćaja usled loših vremenskih prilika

Opensky

Jan 14, 2024

Protekle nedelje Beogradski aerodrom imao je velike disruptivne teškoće odnosno poremećaj saobraćaja usled otežanih vremenskih uslova i neadekvatne operativne organizacije, prvenstveno sa procedurom i protokom „odleđivanja“ odnosno preventivnog prskanja aviona protiv zaleđivanja na specificiranim pozicijama. Srpski Direktorat za civilnu avijaciju (DCV), saopštio je u petak 12. janauara da je zatražio od francuskog aerodromskog operatora Vinci Belgrade Airport, koncesionara beogradskog aerodroma  prilikom inspekcije operativnih aktivnosti, da reši pitanje nedavnih i aktuelnih kašnjenja letova na aerodromu. Direktorat za civilnu avijaciju naložio je operatoru Vinci odnosno kompaniji Belgrade Airport, „da preduzme hitne mere kako bi se otklonole nepravilnosti i omogućio efikasan, redovan i pouzdan vazdušni saobraćaj na aerodromu“, navodi se u saopštenju DCV-a.

Protekle nedelje dolazilo je do haotičnog stanja a samim tim i do odstupanja reda letenja, a onda i do domino efekta reakcionarnih kašnjenja zbog nepreduzimanja odgovarajućih mera za suočavanje sa vremenskim prilikama, pre svega procedure odleđivanja i sprečavanja zaleđivanja (de-icing operations). Tokom svih ovh nemilih situacija sa kašnjenjima, bilo je problema u otpremi letova, velikih gužvi na prijemnim šalterima, isporuci prtljaga i procesima ukrcavanja. Osim usporenog protoka putnika i prtljaga, na platformi je dodatni haos stvaralo nagomilavanja aviona za proces odleđivanja, ali i dodatnih zahteva posada, naravno radi pojačane opreznosti i bezbednosti, dodatnih odleđivanja odnosno grejanja  površina lopatica aviona, i nesinhronizovane organizacije postavki na poziciju za „de-icing“.

 Inače procedura je lokacijski postavljena tako da veći širokotrupni avioni idu na stazu F radi odleđivanja, odnosno manji ili avioni srednje nosivosti na poziciju staze W koji ima kapacitet za operaciju dva aviona u datom trenutku, a neki manji avioni tipa Atr72 mogu biti pod procesom odleđivanja i na samoj udaljenoj parking poziciji (izdvojena B pozicija). Aerodrom poseduje kategoriju IIIb što podrazumeva sletanja i poletanja po izuzetno smanjenoj vidljivosti, međutim razni faktori doprinose samom procesu, odnosno usporavanju operacija na aerodromskim površinama, dakle čitav lanac uzročno posledičnih stvari, kao i nagomilavanja aviona u određenom talasu reda letenja koji je poremećen, uz različite aktivnosti ili zahteve posade pod posebnim režimom saobraćaja, tipa aviona, čak i internih propisa nekih kompanija u određenoj situaciji, a takođe veoma bitan faktor je aktivnost operativnog centra aerodroma ili HUB control centra odnosno avio prevoznika (u njavećoj meri u Beogradu je to Air Serbia naravno) koji bi trebali sinhronizovano i proceduralno u skladu sa situacijom i profesionalno-iskustveno da deluju i rešavaju stvari.

Zaključak cele disruptivne situacije je očigledno pre svega, mogućeg ljudskog faktora, neorganizacije, pitanja da li ima dovoljno operativno zaposlenih (posebno vozača specijalnih vozila uključujući i vozila za izguravanja aviona), slabe percepcije situacije i moguće loše komunikacije između samih aerodromskih operativnih činilaca i svih avio-kompanija (Air Serbia svakako sa oko 50% saobraćaja čini većinu). Da li je falilo postojanja i poštovanja operativnih procedura pokazaće zaključci i analize regulatora i aerodroma, ali očigledno je da toga ne fali, dakle ljudski faktor izgleda daje većinu.