Naslovna Vesti Istorija

Menzies Aviation- novi zemaljski partner na regionalnom avio tržištu

Opensky

Jan 11, 2024

„Ljudi-Strast-Ponos“, ovo je motivaciona parola najvećeg pružaoca punih zemaljskih usluga u avio- saobraćaju na svetu, Menzies Aviation sa sedištem u Londonu (aerodrom Heathrow) kao i u Edinburgu i Vašingtonu. Britanski gigant sa dovoljnom dozom perfekcionizma u zemaljskoj opsluzi mnogih svetskih flota, operator cargo usluga i prometa, logistički organizovana kompanija za skladištenje i opslugu avionskog goriva, komercijalnih usluga, putničkog servisa, zemaljskih usluga svih vrsta avio operacija, organizacije protoka i isporuke prtljaga, pružalac usluga na svim zonama aerodroma, tehnička podrška avio operacija „ispod i iznad krila“ (under wing/over wing operations), ground handling kompanija koja posluje na 6 kontinenata, 60 država, 256 aerodroma, sa opslugom preko 600.000 letova godišnje i dva miliona tona robe u cargo operacijama, sada je prisutan i na srpskom tržištu, kao budući zemaljski operator nacionalnog prevoznika Air Serbia u putničkom servisu i tehničkim uslugama prihvata i otpreme letova, od februara 2024. godine.

Menzies Aviation i Air Serbia predviđaju opslugu od oko 22.000 godišnjih operativnih rotacija, putničkih usluga i organizacije prtljaga. Ova saradnja je osnov buduće kvalitetne usluge nacionalnog avio prevoznika i ozbiljne organizacije čitavog lanca operativnog delovanja na aerodromu, od prijema putnika do bezbednog otpremanja aviona, ali je ovaj ugovor u isto vreme i privilegija sa obe strane partnerstva, najjačim prisustvom u regionu Balkana, a kako je izjavio i CEO kompanije Philipp Joeinig prilikom nedavnog susreta sa resornim Ministrom saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goranom Vesićem, da je oduševljen mogućnošću razvoja zajedničkog strateškog partnerstva kao i vodeće uloge Menzies Aviationa na beogradskom aerodromu koji će činiti 50% zemaljske operative što je imperativ i izazov na liderskoj regionalnoj vazdušnoj luci uz značajnu ekspanziju na čitavom Balkanu.

S druge strane, Ministar Vesić je naveo da je prisustvo britanskog operatora od izuzetnog značaja strateške saradnje uz maksimalnu podršku daljeg razvoja i saradnje. Kompanija Menzies Aviation „će postaviti ambiciozne rastuće planove podrške i razvoja nacionalnog prevoznika Air Serbie, uz aktivni doprinos razvoju aerodromske infrastrukture i otvoriti put i drugim britanskim kompanijama u regionu Balkana“ izjavio je takođe Phillip Joeinig.

Do sada je zemaljske operacije na beogradskom aerodromu, za potrebe srpskog nacionalnog prevoznika održavao glavni aerodromski operator Vinci Belgrade Airport kao i prethodno, jedno vreme ogranak kompanije Air Serbia, ASGS (Air Serbia Ground Services), dok će upravljačku operativnu poziciju novog hendlera voditi iskusni Gavrilo Kandikjan kao novi „Ground Handling Manager“ na čelu tima zaposlenih koji će uz stručnu podršku Menzies Aviationa i Air Serbie organizovati, obučavati i kvalitetno izvoditi sve vrste operativnih zadataka i izazova.

Kompanija koja je osnovana 1833. u Edinburgu od strane Džona Menzisa kao lokalni logistički distributer knjiga, zatim distributer unutar železnice širom Ujedinjenog Kraljevstva, a posle uvećanja biznisa tokom godina stigla i do prve knjižare na aerodromu u Edinburgu 1948. godine, da bi 1965.posedovali 90 magacina i 350 „železničkih knjižara“, a 1987. kompanija pokrenula poslove sa cargo operacijama i teretnim prometom na Londonskom aerodromu Hitrou. Menzies napreduje sa velikom konsolidacijom i 2000.-tih godina unapređuje zemaljsko poslovanje u avio saobraćaju i ekspanzijom širom sveta, u Holandiji, SAD, Australiji, Švedskoj, Norveškoj, Južnoj Africi, Kuvajtu itd. Nakon dobijenih poslova sa glavnom kompanijom Britiš Ervejzom, veliki ugovori se prenose na Australiju ali i na istočnu Evropu, tako da recimo, u ovom trenutku Menzies Aviation vrši puni handling poznate kompanije Wizzair u Budimpešti, i što je značajno spomenuti, sa potpunim korišćenjem opreme na električni pogon gde dolazi do smanjenja buke i azotnih oksida za čak 50%.