Naslovna Vesti Istorija

Menzies Aviation preuzeo zemaljske operacije nacionalne avio-kompanije Air Serbia

Opensky

Mar 05, 2024

Menzies Aviation je od danas novi i vodeći handling operator na najvećem i najprometnijem srpskom aerodromu, kako je izjavljeno od strane Menziesa, i vršiće kompletne zemaljske operacije nacionalnog prevoznika Air Serbia kao i nekih drugih kompanija. Pružanje zemaljskih usluga podrazumevaće protok odnosno prihvat i otpremu putnika i prtljaga na letovima nacionalnog prevoznika, tehničku opslugu aviona, goriva, aerodromske opreme i cargo prometa. Menzies napominje da je uposleno i 1000 novih ljudi koji su putem međusobnih sporazuma sa aerodromskim operatorom VINCI prešli kod novog handling operatora na pozicijama zemaljske opsluge. Prošle jeseni, u oktobru Air Serbia i Menzies Aviation potpisali su sporazum o razumevanju i inicirali aranžman o unapređenju zemaljskog opsluživanja.

Treba i napomenuti da je posle velikih poremećaja u zemaljskim operativnim poslovima na beogradskom aerodromu prošlog leta, kao i pada kvaliteta i renomea vazdušne luke i nacionalnog avio-prevoznika, resorno Ministrastvo, odnosno Ministar Goran Vesić inicirao reset u kvalitetu poslovanja i apsolutne otvorenosti pri aktiviranju zemaljskih operatora. U ovom trenutku na beogradskom aerodromu pored Menziesa, posluju i Skypartner i grčki operator Goldair, takođe respektabilni hendleri sa opslugom drugih prevoznika

Prvi let JU360 nacionalnog prevoznika pod „dispečom“ Menziesa otpremljen je za Amsterdam a zatim u kontinuitetu i ostali avioni, dok se prema planu očekuje hendling 22.000 godišnjih avio rotacija.