Naslovna Vesti Istorija

Najvećih sedam aerodroma u svetu po prostranstvu

Opensky

Nov 29, 2023

Kada pomislite na svoje buduće putovanje, bez obzira da li je to poslovni put, odlazak na egzotičnu destinaciju ili jednostavno porodična poseta u drugom kraju sveta, uvek razmatrate svoje putešestvije, cenu, budžet, udobnost nogu u kabini aviona, ali ne baš često u kojoj meri je odredišni ili vrlo često tranzitni aerodrom funkcionalan za vas i da li je prohodnost i jednostavnost efikasna. Usput se verovatno raspitujete kod poznanika koliko putnika egzistira na nekom aerodromu, da li je dobro rešenje, da li je gužva, koliko su udaljeni izlazi i tako redom, međutim ređe pomislite na samu površinu, i samog dela koji pripada putnicima a isto tako i „airside“ prostranstvu dakle površinama gde se kreću, poleću, parkiraju i borave avioni i sva prateća operama, da bi „udahnuli“ određeni prostor a ne samo količinu ljudi.

Već godinama je definitivno najprometniji aerodrom Atlanta-Hartsfield u državi Džordžija sa svojih 93 miliona godišnjih putnika. Dakle najveći aerodrom ne znači i da je najprometniji, tako da neki aerodromi koji su impozantni nisu bili baš u dosluhu sa običnim putnikom kada se razmišlja o „prostranstvu“ aerodromskog kompleksa, a takođe pomislite i da je O’Hare u Čikagu najveći ili Dubai, ili možda Los Anđeles u Kaliforniji, ipak ima širih vazdušnih luka.

Houston u Teksasu, aerodrom Džordž Buš, SAD

Ovaj aerodrom zauzima površinu od 44,5 kvadratnih kilometara, i iako zaostaje za Dalasom ipak ga premašuje po opštem prometu. Ovaj aerodrom nudi letove i veze širom sveta osim Antarktika, kako se kaže, a do 2010. godine bio je glavni „Hub“ odnosno čvorište kompanije United, ima 5 pista i 5 terminala uključujući i hotelski kompleks.

Peking Daxing international aerodrom, Kina

Po ukupnoj površini ovo je šesti aerodrom na svetu, prostire se na 46,6 kvadratnih kilometara. Njegov terminal je rasprostranjen na 696.773 kvadratna metra, u obliku zvezde radi lakše veze tranzitnih putnika. Aerodrom je otvoren tek 2019. a predviđeno je da bude najprometniji svetski aerodrom do 2040. godine.

Vašington, Washington Dulles international, SAD

Oblast Vašingtona ima tri svoja aerodroma koji ga okružuju (Ronald Reagan international i Baltimore international) uz Dulles svakako, i nalazi se na 48,6 kvadratnih kilometara površine. Izgrađen je 1962. i u tom trenutku bio je na periferiji grada, međutim sada je u centru mnogih gradskih zbivanja, i glavna uzdanica prestonice u vazdušnom saobraćaju.

Orlandno internationaL MCO, Florida, SAD

Zvanični aerodromski međunarodni kod odnosno avio oznaka MCO dolazi iz prošlosti tokom postojanja vazduhoplovne baze McCoy Air force base koja je funkcionisala sve do 1975. a zatim postao veliki međunarodni civilni aerodrom sa površinom od 53,8 kvadratnih kilometara. To je najprometniji aerodrom na Floridi i sedmi po prometu u Americi.

Dalas, Dallas Forth/Worth international, Teksas, SAD

Ovaj aerodrom smešten je u sred prerije između gradova Dalas i Fort Worth, DFW airport, tako da je i u zvaničnom nazivu prisjedinjen zajednički, inače treći po veličini u svetu. Sedište mnogih prevoznika i jedno od najvećih tranzitnih čvorišta u Americi. Rasprostranjen na 69,6 kvadratnih kilometara podržava i obim saobraćaja koji je po prometu drugi u SAD.

Denver, Colorado international SAD

Grad Denver se prostire na 400 kvadratnih kilometara, a od toga jedna trećina pripada aerodromu, istočno od centralnog dela grada. Širenje gradskog jezgra, učinila je svoje tako da aerodrom zauzima izuzetnih 135,7 kvadratnih kilometara površine. Savršen sistem podzemne železnice povezuje sve terminale i ima odlično rešenje i za lokalne i tranzitne putnike.

Dammam, King Fahd international, Saudijska Arabija

Sa svojih 776 kvadratnih kilometara površine, međunarodni aerodrom Kralj Fahd u Saudijskoj Arabiji je i definitivno najveći aerodrom na svetu po svojoj površini. Iako je najveći po površini, ovaj aerodrom nije najveći po prometu putnika, već aerodrom Džeda (Jeddah) kao glavna luka za ulazak islamskih hodočasnika na svojim Hadž svetim posetama Meki i Medini. Osnovni razlog ovako velike rasprostranjenosti ovog aerodroma je nekadašnja širina koja je činila jezgro američke vojne baze. Nekadasnji aerodrom Dhahran je integrisan u sistem aerodroma Dammam od 1999.