Naslovna Vesti Istorija

Peking Daxing perspektivan

Opensky

Oct 02, 2023

Aerodrom Daxing u Pekingu je za samo 4 godine od otvaranja napravio impozantan promet od 82 miliona putnika i to sa tendencijom rasta i same tražnje za operativnim korišćenjem mnogih kompanija, mada ako se uzme u obzir kapacitet i mogućnosti, stvara se utisak tihog rasta. Kada je počeo sa operacijama 2019. godine, aerodrom je imao kapacitet, što je naravno i danas svakako, za promet od 120-200 miliona godišnje putnika sa ozbiljnim približavanjem svetskom lideru, aerodromu u Atlanti.

Očekivanja su da će doći do ozbiljnog rasta broja putnika i da bi ta cifra mogla biti oko 75 miliona 2025. godine, sa napomenom da je 2022. godine postojala prilična neiskorišćenost od „samo“ 10,2 miliona putnika, ali uzevši u obzir drastični pad saobraćaja u Kini i globalno zbog pandemije to je nekako i realno bilo za očekivati. Recimo, 2019. je promet bio daleko veći, 25 miliona putnika, i napredak je bio na putu, a analitičari smatraju da bi tek, počevši od ove godine pa nadalje, mogla da se razmatra iskorišćenost ovog aerodromskog giganta.

Air Serbia je takоđe izrazila spremnost i zainsteresovanost za početkom operacija ka ovom aerodromu, jer su apsolutni prioriteti na regionalnom tržištu pa čak i unutar Evrope, gledajući na Azijski region i daleki istok, oslonjeni na rute ka Kini, a uz postojeće letove za Tianjin, u razmatranju su i linije za Guangdžou i Šangaj Pudong.