Naslovna Vesti Istorija

Sarajevo pokreće novi tender za subvencionisani saobraćaj u 2024.

Opensky

Dec 04, 2023

Turistička organizacija Kantona Sarajevo u Bosni i Hercegovini, potvrdila je ponovnu objavu poziva za finansijski podsticaj avio kompanijama koje bi pokrenule letove za međunarodni aerodrom u Sarajevu u 2024. godini, a to je oko nedelju dana posle prikaza rezultata prethodne procedure. Poziv je upućen za prevoznike koji bi planirali otvaranje baze na aerodromu i svakako predstavili nove direktne letove ka strateškim destinacijama na koje je upućeno bosansko-hercegovačko tržište, izjavljuje turistička organizacija Sarajevskog Kantona, na tenderu objavljenom tokom nedelje. Treba takođe imati u vidu i značajnu dijasporu, ali i mogućnost pokretanja dugolinijskog saobraćaja, pre svega ka SAD ili Kanadi možda, može se reći kao značajnim rutama.

Zainteresovane avio kompanije mogu aplicirati za ovaj poziv najkasnije do 28. decembra ove godine, a prošle nedelje, zvaničnici međunarodnog aerodroma Sarajevo izjavili su da je Kantonalna turistička organizacija odabrala mađarski Wizz Air, irski Ryanair i turski Sun-express na inicijalnom tenderu za subvenciju linija, koji je prethodno pokrenut u novembru, dok novi poziv ne daje bliže razloge za ponovno pokretanje tendera.

Broj putnika na sarajevskom aerodromu je dostigao 1,38 miliona u 2022. godini, u poređenju sa 767.134 putnika godinu ranije. Sarajevski Kanton je jedan od 10 Kantona koji čine Federaciju, sa dva aerodroma Sarajevo i Mostar, i sa dva autonomna entiteta u BiH, uključujući i drugi entitet Republika Srpska gde egzistira aerodrom Banja Luka.