Naslovna Vesti Istorija

Kako odabrati povoljnu avio kartu

Opensky

Nov 26, 2023

Putnici koji često lete prilično poznaju svoje potrebe i očekivanja, kao i funkcionalnost sistema korišćenja avio usluga. Nije potrebno biti poslovan čovek ili putnik koji zbog poslovnih obaveza često leti, već su ti profili putnika koji osim što imaju želju za putovanjem i saznanjem, oni koji pažljivo biraju momenat kupovine, odnosno vrstu tarife i naravno prevoznika.

U okviru ekonomske klase, pre svega na kratkim i srednjim linijama, postoje „booking klase“, dakle raspoložive komercijalne klase na kojima se bukira odnosno po kojoj tarifi se knjiži rezervacija i izdaje avio karta, a na osnovu toga i dobija određena povoljnost i fleksibilnost, ili restrikcija u zavisnosti od cene i uslova puta. Na dužim linijama, odnosno interkontinentalnom saobraćaju, postoje i unapređene ekonomske klase (Premium Economy class), kao nivo usluge i udobnosti tokom leta između komfornije biznis klase i bazične ekonomske. „Glavna kabinska usluga“ je potreba putnika da dobije, uz korektnu cenu, i udobno sedište, a samim tim i udobnost sedenja tokom leta, zatim prostora za noge radi opuštenijeg položaja, ali i prostora za odlaganje ručnog prtljaga. Ova osnovna ekonomska opcija daje pogodnosti kupovine karte, sa ili bez predatog prtljaga i na taj način kreira cenu, a avio kompanije, u eri jake konkurencije i mora pogodnosti, posebno od strane nisko-tarifnih prevoznika, nude i razne mogućnosti ili vrste usluge.

Ukoliko ređe putujete i sa ograničenim budžetom razmatrate kupovinu avio karte, dobro je odabrati „redovnog“ odnosno legacy prevoznika sa nekim povoljnijim ponudama koje su u nekom trenutku aktuelne na raspolaganju, iz razloga pozicije na aerodromu što bi značilo da je to baza ili glavno čvorište prevoznika (Air Serbia Beograd, Lufthansa Frankfurt ili Minhen, KLM Amsterdam itd) i da su to gotovo uvek aerodromi primarnog nivoa sa raznim raspoloživim sadržajima, zatim zbog bržre i lakše asistencije u slučaju otkaza ili poremećaja letova, a avio kompanije stoje na raspolaganju na licu mesta sa svojim osobljem koje će biti na usluzi, dok su recimo nisko-budžetne kompanije neretko i jeftinije, takođe udobne i funkcionalne, ali na drugom konceptu poslovnanja odnosno na minimizovanju usluge i troškova, tako da nećete baš uvek biti u prilici da dobijete (na aerodromu) uslugu i tretman kao kod redovnih prevoznika, a dodatni trošak transporta do i sa aerodroma (često su to manji i udaljeniji aerodromi od gradskog jezgra) je neminovan. Low-cost varijanta putovanja je dakle bolja opcija za kraće rute (do oko 2 sata trajanja leta), često i bez prtljaga za kraće turističke, recimo „city break“ opcije sa povratkom od par dana, porodična kraća putovanja, kao i sa minimalnom familijarnošću ove vrste avio usluge, obzirom da morate biti uvereni u dodatne uslove avio usluge.

Ukoliko letite na dužim relacijama, u zavisnosti od svrhe putovanja, poseta egzotičnim destinacijama ili možda godišnja poseta rođaka u Kanadi ili Americi, bolje je odabrati „efikasnijeg“ prevoznika, u konsultaciji sa agentom putovanja, sa stabilnom reputacijom i proverenim kvalitetom usluge kako na aerodromu tako i u avionu, čak i ako je to nešto skuplja karta, vi imate „spokoj“ da ste zbrinuti, a uz to efikasni prevoznici gotovo uvek poseduju modernu i dobru flotu aviona i svakako odličnu uslugu i udobnost.

Poslovni putnici, ili jednostavno česti putnici, koji neretko poseduju i razna lojaliti članstva (frequent flyer program), vrlo su familijarni sa uslovima i većom fleksibilnošću, i ekonomske i biznis poslovne klase, bez obzira na vrstu leta (kraći kontinentalni ili dugi interkontinentalni letovi) tako da odabiraju i tarifu u skladu sa potrebama i budžetom (lični ili poslovni). Nekada putnici žrtvuju i udobnost sa efikasnošću kompanijskog osoblja na aerodromu ili samom avionu, zbog cene karte pa to ponekad postane i noćna mora sa frustrirajućim momentima, svakako vezanih za očekivanja putnika pre svega, ali ima i ljudi koji su jednostavno „lojalni“ kompaniji, i bez obzira na sagledavanje odnosa cena-kvalitet. U zavisnosti od tržišta, mentaliteta ili navika putovanja neki putnici pribegavaju orijentaciji usluge u kabini, dakle kakva je hrana, piće ili zabava tokom leta, što je svakako važan momenat udobnosti, ali u zavisnosti od trajnaja leta (do odprilike 2-3 sata) ovaj razlog nije isključiv, odnosno treba obratiti pažnju na pomenute činjenice, dakle redovnost, pouzdanost i osoblje. Birajte uvek sebi ono što smatrate da je vaša najbolja opcija, ali se i konsultujte sa svojim agentom, da je poželjno da prevoznik ima veću mrežu letova (uglavnom su to veće ili srednje kompanije), da postoji veća frekvencija letova željene destinacije i da je povezan u nekoj kompanijskoj grupi ili alijansi (recimo Lufthansa grupa, Air France-KLM itd) sa nekoliko svojih kompanija gde uvek postoji mogućnost kombinacije odlaska i povratka, zbog vremena poletanja, tranzita ali i bolje cene. U današnje vreme velika većina prevoznika vrši naplatu dodatnih usluga (i redovni i low-cost prevoznici) a pre svega pri odabiru sedišta ili recimo posebnog obroka. Kada kupujete avionsku kartu, određena tarifa ekonomske klase ne znači i vaše mesto fizički u avionu, jer postoji razlika između komercijalne i operativne primene usluge, tako da nije uvek (radi uštede) obavezno da plaćate sebi dodatnu uslugu ukoliko za to jednostavno ne postoji vaša želja ili potreba, bez obzira na vaš budžet. Dobar savet je i blagovremena prijava na let odnosno online check-in (obično 24-48 sati pre polaka), iz razloga što neki prevoznici (prvenstveno low-cost) naplaćuju kao dodatno i ovaj detalj. Ukoliko nameravate da češće letite, ili to već i činite, orijentišite se na jednog dobrog prevoznika ili grupu, pratite komercijalne ponude i efekte, prijavite se za lojaliti program „skupljanja milja“, i imaćete svakako veliki benefit.

Ukoliko često letite biznis klasom (posebno dugolinijski saobraćaj) birajte takođe dobrog prevoznika ili alijansu, i pratite povoljnosti posredstvom svog agenta ili medijski, koje često daju dobre cene, periodično sa redukovanim tarifama ili nekim drugim povoljnostima. Kod ekonomske klase, bez obzira da li je neka „light“ tarifa ili skuplja, vodite računa i o ručnom prtljagu, dakle da li se uklapate sa dužinom odnosno trajanjem putovanja gde čete poneti neophodne stvari unutar ručnog prtljaga od 7 ili 8 kilograma, ili ćete uzeti tarifu koja podrazumeva i pravo na jedan ili dva predata kofera, ali isto tako obratite pažnju da li je vaše putovanje fiksirano, a samim tim i cena karte jeftinija, ili iz bilo kog razloga postoji opcija vaše promene datuma odlaska ili povratka gde će vam avio karta biti fleksibilna bez doplate.

Generalno gledano, važan faktor pri odabiru karte je i da blagovremeno planirate svoj put (naravno u zavisnosti od svrhe ili mogućnosti) da bi ostvarili nižu ili promotivnu tarifu jer sve avio kompanije limitiraju određeni broj mesta za određenu (nižu) tarifu, i uvek se konsultujte sa svojim agentom putovanja oko svih okolnosti određene kompanije i destinacije, i svakako imajte u vidu da fleksibilnost i komfor uvek daju veću cenu, a „najskuplja je uvek najjeftinija karta“ kako kažu razna iskustva putnika ali i samih prevoznika.