Naslovna Vesti Istorija

Novi proizvodni kapaciteti za Airbus321XLR

Opensky

Sep 01, 2023

Airbus je otvorio novi pogon za unapredjenje proizvodnje i montiranje delova aviona tipa Airbus 321XLR , uskotrupni avion dugog doleta, u Hamburgu pri čemu su kompanijski i državni zvaničnici potvrdili značaj ovog projekta. Proizvodnu halu otvorio je gradonačelnik Hamburga Peter Tčenčer zajedno sa nemačkom koordinatorkom za vazdušni saobraćaj Anom Kristman.

Photo: Airbus

Inicijalni plan je da Airbus prozvodi mesečno 75 aviona iz porodice A32s (Airbus 320/321) do 2026. godine. Lokacijski je pogon u Hamburgu veoma bitan pri proizvodnji zadnjih delova trupa za A321XLR dok će se u potpunosti sklapati u mestu Finkenwerder gde će se postavljati novi standardi u pogledu održivosti, efikasnosti i doleta. Hamburg je treći tehnički centar u svetu po značaju civilne avijacije.

Photo: Airbus

Dizajniran pod nazivom H259, na prostoru od 9600 kvadratnih metara, Airbus će u potpunosti opremati zadnje delove trupa za A321XLR uključujući sve električne i mehaničke sisteme sa prozorima, vratima, podnim panelima i spoljnim elementima uključujući i antene.