Naslovna Vesti Istorija

Air Serbia – 10 godina na visini

Opensky

Oct 27, 2023

Nacionalni prevoznik Srbije i najveći regionalni operator, Air Serbia je za 10 godina svog postojanja prevezla više od 25 miliona putnika i obavila preko 310.000 letova. Desetogodišnjica kompanije obeležena je prigodnom svečanošću u muzeju savremene umetnosti, sa velikim brojem zaposlenih kao i drugih poštovaoca i ljubitelja srpskog avioprevoznika i avijacije.

Kompanija je pokrenuta 2013. kao izdanak i naslednik JAT-a, prethodno JAT Airways-a, odnosno dugogodišnjeg Jugoslovenskog Aerotransporta velikog prevoznika tadašnje države, a zatim postavljena na novim temeljima sa novim imenom, identitetom i konceptom poslovanja. Tokom ovih 10 godina, kompanija je transformisana u pristupu i efikasnošću poslovanja, multipliciran je broj destinacija u mreži, tako da Air Serbia u redovnom i čarter saobraćaju leti na više od 80 linija, u evromediteranu, severnoj Americi, Aziji i Africi, a trenutno funkcionišu 3 dugolinijske rute za Njujork, Čikago i Tjanđin u Kini. Sadašnja flota se sastoji od 35 aviona prosečne starosti 16,4 godina, a kao mnogi evropski prevoznici vodeći tip u floti je Airbus 320, odnosno Airbus 319 iste familije, zatim turboelisni ATR72-600 koji sa 7 aparata drži stabilan regionalni saobraćaj, zatim Embraer 195 i 2 širokotrupna Airbus 330-200 namenjena dugolinijskom saobraćaju.

Do kraja ove godine se očekuje rekord u broju prevezenih putnika koji bi trebalo da dostigne 4 miliona korisnika, a „Kao regionalni lider, otvaramo novu deceniju poslovanja, sa najmlađom flotom u regionu, preko 1400 zaposlenih i jasno definisanom strategijom održivog razvoja nastavljamo u još bržem ritmu spremni da se prilagodimo svakoj promeni na tržištu, da poslujemo profitabilno i konstantno unapređujemo uslugu naših putnika“ izjavio je Jiri Marek CEO kompanije Air Serbia.

Inače, treba takođe spomenuti da je kompanija ove 2023. godine oborila i rekorde, prevezen je najveći broj putnika do sada (od januara do sada 3,5 miliona), pokrenute su 22 nove destinacije, kompletirano više od 36000 letova, a preliminarni rezultati pokazuju zabeležen profit od 22,4 miliona evra.