Naslovna Vesti Istorija

Air Serbia: Srbija je od danas vlasnik 100 odsto

Opensky

Nov 14, 2023

Kako je i zvanično izjavio Ministar finansija Siniša Mali, od danas će država Srbija biti potpuni vlasnik nacionalne avio kompanije Air Serbia i preuzeti preostali udeo od kompanije Etihad Airways uz kompletiranje neophodne dokumentacije.

„Air Serbia je najveća kompanija u regionu. Od kompanije koja je bila u bankrotu, napravili smo lidera koji sada leti na 4 kontinenta“ izjavio je novinarima između ostalog ministar Mali, i dodao da će država posvetiti punu pažnju daljem razvoju kompanije, a prethodnim partnerima iz Etihada se zahvalio na inicijalnoj i dosadašnjoj saradnji i razvoju.

Da podsetimo, pre nešto više od godinu dana, država Srbija je uvećala svoj udeo na 83,6% u odnosu na Etihad sa tendencijom kompletiranja vlasništva koje je upravo i urađeno. Kompanija sada razvija sopstvenu flotu sa dodatnim aranžmanima lizovanih aviona drugih operatora, uvela je novi tip aviona Embraer 195 u flotu, u fazi je nabavke i trećeg širokotrupnog aviona A330-200 i upravlja stabilnom regionalnom mrežom koja je pokrivena flotom tipa ATR72-600.