Naslovna Vesti Istorija

Austrian Airlines otkazao preko 400 letova zbog aktuelnog štrajka

Opensky

Mar 29, 2024

Štrajk austrisjkog avio-prevoznika Austrian Airlines koji je počeo u ponoć 28.marta do petka u ponoć mogao bi da napravi velike poremećaje i haos u operativi i ekonomskim kretanjima kompanije. Štrajk letačkog osoblja, pilota i kabinske posade, uz zahteve novog kolektivnog ugovora strukovnog sindikata Vida koji traže povećanje ponude za kabinsku posadu od 18% i pilote u iznosu od 28%, nije doneo rezultate, kako se prenosi, afektovao se na otkazivanje preko 400 letova, dok je ranije najavljivanjo  povlačenja obustave rada osoblja ukoliko bi došlo do dogovora, do čega u ovom trenutku nije došlo, a prema austrijskom zakonu, kompanija ne može samostalno da pregovara o kolektivnom ugovoru već predstavnici sindikata sa predstavnicima Privredne komore. Koliko se primećuje tokom zadnjih dana, kompanija je povukla iz rezervacija mnoge letove a putnici su prebacivani na kompanije unutar grupe (Lufthansa i Swiss) kao i na druge prevoznike.

Austrian Airlines kao deo Lufthansa grupe uz švajcarski Swiss , nemački Eurowings i belgijski Brussels Airlines otkazala je definitivno preko 400 letova za poslednja dva dana, dok se komopanija izvinila svojim putnicima i korisnicima usluga  zbog aktuelne situacije, pogotovu na dolazeći pik usled uskršnjih praznika i pojačanom tražnjom letova, a svim putnicima se savetuje da provere svoje statuse leta putem web stranice  austrian.com ili da kontaktiraju svoje putničke agente. Slični sporovi pogodili su nedavno i nemačku Lufthansu koja je zabeležila ogromne finansijske gubitke usled industrijske akcije zaposlenih svih sektora.

Letovi za Beograd kao i ka drugim regionalnim aerodromima su otkazani, mada je let OS738 iz Beograda za Beč večeras u 18.30 planiran da ide po redu letenja.