Naslovna Vesti Istorija

IAG grupa značajno povećala prihode u 2023.

Opensky

Mar 03, 2024

IAG grupa (International Airlines Group), koju predvodi British Airways i španska Iberia zajedno sa irskim Aerlingusom, španskim Vuelingom i Levelom, objavila je pozitivne rezultate za prethodnu 2023. godinu, sa značajnim prihodima od 29,4 milijarde eura u poređenju sa 2022. kada je prihodovala 23 milijarde, tako da se operativni prihod ove avio-grupe utrostručio na 3,5 milijarde eura u poređenju sa 1,27 milijardi prethodne godine.

Kako navodi ova avio-grupa,  povećanje profitabilnosti izazvano je snažnom potražnjom, posebno ka „holiday“ destinacijama, dakle turističkim centrima. Kapacitet raspoloživoti je takođe u usponu sa uvećanih 22,6%, uglavno ka transatlantskim tržištima povezujući Evropu sa Severnom i Južnom Amerikom, mada je to, kako se još navodi, ipak nešto ispod nivoa iz 2019. IAG je uspeo da smanji troškove koji nisu vezani za gorivo za 4,4%, dok su troškovi goriva nešto uvećani za 0,7%, tako da se očekuje dodatno uvećanje troškova goriva i sa tim u vezi, ovaj sistem ulaže u nove kapacitete kako bi se odgovorilo na snažnu potražnju na tržištu.

Članovi grupe, kao što je recimo irski Aerlingus takođe ulažu i u tehnologiju flote i optimizaciju linija, tako da će ovaj prevoznik biti, doduše sa zakašnjenjem proizvođača, prvi operator novog uskotrupnog aviona tipa Airbus A321XLR namenjenog dugim linijama, sa novom tehnologijom i novim izazovom transatlantskih linija, dok je British Airways stavio fokus na jačanje dugolinijske flote tipovima Airbus 350 i Boeing 787 smenjujući polako familiju 777. Međutim, postoje još uvek neke kočnice od strane Evropske Komisije kada je u pitanju preuzimanje španskog operatora Air Europa od strane giganta kompanije Iberia, zbog potencijalnog smanjenja konkurencije na španskom tržištu, kao i na linijama ka Latinskoj Americi, gde bi Iberia apsolutno držala tržište pod svojom kapom. Ukoliko integracija bude upotpunjena, Air Europa će se i definitivno pridružiti IAG grupi.