Naslovna Vesti Istorija

Lufthansa ponovo u štrajku, obustava rada na 35 sati kreće 19. februara u 20 časova

Opensky

Feb 19, 2024

Sindikat zaposlenih „Verdi“ u nemačkoj transportnoj industriji, pozvao je osoblje nemačke Lufthanse na štrajk koji bi započeo već danas, u večernjim satima odnosno u 20 časova po lokalnom vremenu, sa trajanjem obustave radnih aktivnosti u velikoj meri čak 35 časova, sa planiranim završetkom u sredu ujutru u 7.10 časova, kao deo eskalacije sporova u avio-industriji u Nemačkoj i koji su u priličnoj meri pogodili ovu saobraćajnu granu uključujući i prethodne štrajkove člana grupe kompanije Discover Airlines i italijanske ispostave Lufthanse kompanije Air Dolomiti. Sindikat „Verdi“ je pozvao na štrajk zaposlene u sektorima Deutsche Lufthansa ag, Lufthansa Technik, Lufhansa Cargo i drugim delovima kompanije. Glavna čvorišta, odnosno važni aerodromi za kompaniju, Frankfurt, Minhen, Hamburg, Berlin, Štutgart, Dizeldorf i Keln-Bon biće pogođeni, kako se najavljuje od strane Lufthanse, poremećajem celokupnih operacija i prometa. Otkazano je 900 od 1.000 redovnih letova, što se opet afektuje na oko 100.000 putnika, navodi Lufthansa, kao i da se očekuje održavanje samo 10-20% planiranih letova, a putnici koji su pogođeni otkazivanjem svojih putovanja zbog štrajjka,  biće obavešteni elektronski, ili putem aplikacija koje poseduju, tako da kompanija izražava žaljenje zbog nastalih neprijatnosti.

Sindikat je bio umešan u tekući spor sa kompanijom, i zastupao zahteve, gde je traženo povećanje zarada od 12,5%, kao i jednokratni bonus na inflaciju u celoj Lufthansa grupi, odnosno 25.000 zaposlenih, a prenosi nemački Deutsche Welle. Lufthansa je povećala svoju ponudu uvećanja plata za 10%, ali zaposleni još uvek smatraju da im se zarade ne poklapaju sa aktuelnom inflacijom u Nemačkoj koja je iznosila 5,9% prošle godine, i sadašnjom nižom od 2,9%.

Zemaljsko osoblje Lufthanse je takođe nezadovoljno sa cenom rada po satu od 13 eura,  u poređenju sa povećanjem zarada pilota, a direktor ljudskih resursa kompanije Mihael Nigeman nazvao je dolazeći štrajk „nesrazmernim“ jer kako se navodi, uznemirava putnike i sve zaposlene, tako da „štrajk nije način nošenja odgovornosti prema kolegama i putnicima za jaku i pouzdanu Lufthansu“, navodi Nigeman. Sledeća runda pregovora zakazana je za 21. februar, a ovo nije jedini štrajk Lufthanse, već deo talasa nekoliko obustavi rada u civilnoj avijaciji, gde je u periodu od 1. februara bilo otkazano preko 1.000 letova na 11 velikih nemačkih aerodroma, dok su u januaru recimo, stupili u štrajk aerodromsko osoblje i zaposleni u obezbeđivanju na aerodromima u Hamburgu i Berlinu.