Naslovna Vesti Istorija

Lufthansa ponovo u štrajku; trodnevna obustava rada tehničkog osoblja

Opensky

Feb 28, 2024

Zaposleni u tehničkim sektorima Lufthanse ponovo su stupili u trodnevni štrajk ujutru od 28. februara do 1. marta, zbog sporova oko zarada zemaljskog osoblja u nemačkoj vodećoj kompaniji. SIndikat VERDI koji je kao i do sada organizator, i okuplja zaposlene u transportnoj industriji, potvrđuje da je obustava krenula u sredu 28. februara u 6 sati ujutru, ali da se ne očekuje afektovanje na dnevni putnički saobraćaj tokom dana, odnosno u prvoj rundi obustave rada. Sindikat je pozvao zaposlene u delovima Lufthanse, Lufthansa Technik, Aviation Training i Technical Training da pristupe trodnevnom štrajku, javljaju nemački i svetski mediji. Rukovodstvo Lufthanse svakako smatra „neshvatljivim i potpuno neprihvatljivom eskalaciju obustave rada“ i tvrdi da su sindikatu date neke unapređene ponude. Prethodna dva štrajka koji su trajali i više od 24 sata rezultirala su paralisanjem avio saobraćaja i otkazima stotina letova. Kompanija je, kako se navodi,  uključivala ponudu prvog od dva dela povećanja za period od decembra do marta i bržu isplatu bonusa od 3000 eura vezanog za aktuelnu inflaciju, ali je sindikat Verdi odbio ponudu zatraživši povećanje od 12,5% ili minimalno mesečno povećanje u iznosu od 500 eura. Peta runda pregovora predviđena je za 13. i 14. mart.

Tokom prethodnog štrajka preko 1000 letova bilo je otkazano na 11 velikih nemačkih aerodroma što se afektovalo na 200000 putnika, dok je u januaru aerodromsko osoblje zaposleno u službama obezbeđivanja štrajkovalo u Hamburgu I Berlinu.

Lufthansa u svakom slučaju obaveštava zvanično svoje putnike, da aktuelni štrajk tokom srede 28. februara neće uticati na njihove letove i na proces operacija, ali može doći do poremećaja naredna dva dana, u četvrtak i petak 1. marta, tako da se apeluje na praćenje situacije putem Lufthansinih sredstava informisanja ili svojih putničkih agenata radi eventualnih promena, odnosno pristupa na stranici lufthansa.com ili Lufthansa app.