Naslovna Vesti Istorija

Lufthansa u novom štrajku od 6. do 9. marta; ponovo stotine otkazanih letova

Opensky

Mar 04, 2024

Nemački sindikat zaposlenih u transportnoj industriji Verdi ponovo je pozvao zaposlene u nemačkoj Lufthansi na višednevni štrajk koji bi započeo u četvrtak 6. marta u 20.00 časova i trajao bi do subote ujutru, završno u 7.10 časova. Veliki sindikat poziva zaposlene iz nekoliko delova kompanije, odnosno prevashodno zemaljsko osoblje, jer je namera da se poveća pritisak uoči nove runde pregovora sledeće nedelje. Otkazivanja i pomeranja letova su nažalost neminovna kako se navodi, a slični štrajkovi vrlo nedavno su pogodili takođe kompletne operacije Lufthanse i pre svega putnike koji su se našli u neprijatnim situacijama. Prošli štrajk 28. februara bio je fokusiran na tehničko i cargo osoblje, međutim obustava rada 20. februara pogodila je stotine otkazanih letova i ostavila preko 100.000 putnika bez prevoza.

SIndikat Verdi traži povećanje plata zaposlenih od 12% za radnike koje predstavlja, odnosno minimalnih 500 eura mesečno u zavisnosti šta je veće. Lufthansa je, kako se navelo, ponudila povećanje plata tokom dužeg perioda, ali sindikat Verdi tvrdi da zahtevi niu ispunjeni. Nova runda pregovora zakazana je za 13. i 14. mart uz uslov da kompanija Lufthansa predstavi poboljšanu ponudu.

Lufthansa apeluje kao i do sada, na svoje putnike i korisnike usluga, da prate situaciju i informacije, i da će biti adekvatno informisani o otkazivanjima promenama ili drugim iregularnim situacijama putem elektronske pošte i aplikacija, odnosno se apeluje na korišćenje web stranice lufthansa.com radi korektnih informacija.