Naslovna Vesti Istorija

Ryanair jača tržište Italije; nova baza u Trstu

Opensky

Jan 28, 2024

Aerodrom u Trstu, Ronchi dei Legionari (TRS) bi trebao od aprila da bude jedna od novih baza irskog ultra low-cost operatora Ryanair koji namerava da bazira jedan novi avion sa postavljanjem linija za Berlin, Brindisi, Krakov, Sevilju i Pariz. Oblast u Italiji , Friuli Venecija Đulija ukinula je opštinsku taksu za vazdušni saobraćaj u iznosu od 6,5 eura i redukovala na 2,5 eura po putniku uz dogovor sa Ryanairom za fiksnu subvenciju od 2,5 miliona eura godišnje, tako da aerodrom očekuje povećanje prometa putnika na 1,3 miliona u 2024. Ovim se saobraćaj u Trstu pojačava za 50%, a irski prevoznik najavljuje nove linije i bazirane avione u Italiji gde je ukidanje ove vrste takse značajni činilac, a kompanija je spremna da na italijanskom tržištu pojača 250 novih linija, dok tržište Slovenije koje je apsolutno priljubljeno aerodromu u Trstu, ima još jednu mogućnost ponude obzirom da Ljubljana nije trenutno aktuelna low-cost operatorima zbog još uvek nepopularnih troškova operacija.

Majkl O’Liri, CEO Ryanair grupe, potvrđuje da kompanija želi dodatno prisustvo na italijanskom tržištu uz moguće proširenje slotova. Ryanair je u Rimu (aerodrom Fiumicino) drugi prevoznik po prometu sa skoro 13% udela, dok je ITA Airways vodeća sa 28% udela operacija, i sa napomenom da na aerodromu Ciampino Ryanair dominira sa 90% kapaciteta, kažu podaci koje navodi OAG. Planirana akvizicija Lufthanse za preuzimanje ITA Airwysa od 41% ne bi trebalo da smanji konkurenciju na tržištu, kako kaže Evropska Komisija, nakon što su postavljeni ustupci Lufthansi koji su ponuđeni zbog dogovornog odobrenja uz odustajanje od pozicije u Milanu.

Ryanair je na severu Italije fokusiran na Milano, odnosno aerodrome Malpensa i Bergamo, i planira dodatne linije iz Malpense za Atinu, Budimpeštu, Paris Bove, Marakeš i Talin, zatim iz Bergama za Beni Belal, Kasteljon, Dubrovnik, Sarajevo i Skiatos, kao i sedam novih linija za Dubrovnik, Geteborg, Lisabon, Maltu i Paris Bove iz Rima (aerodrom Ciampino).