Naslovna Vesti Istorija

Španska Iberia postaje prvi operator novog modela A321XLR umesto irskog Aerlingusa

Opensky

May 12, 2024

Grupacija IAG (International Airline Group) čiji je jedan od predvodnika španska Iberia kao i irski Aerlingus, odlučila je da preusmeri inicijalnu isporuku i operativno pokretanje modela Airbus A321XLR novog uskotrupnog aparata namenjenog dugolinijskom saobraćaju na Iberiu umesto Aelingusa sa očekivanom isporukom do kraja ove godine. Jedan od razloga ovakve rokade jeste dugotrajni spor unutar kompanije Aerlingus sa pilotima vezano za zarade, pri čemu je sistem IAG prvobitno planirao isporuku novog modela A321XLR za 14 novih aviona namenjenih dugolinijskom saobraćaju, pre svega ka istočnoj obali severno-američkog kontinenta, sa 6 aviona za Aerlingus i 8 aviona španskoj Iberiji. Aerlingus je trebao da dobije prvu isporuku ovog modela krajem ove godine, međutim usled preraspodela slotova isporuke Iberia sada preuzima ulogu prvog operatora.

Iberia već najavljuje postavku novih linija namenjenih novom tipu aviona, iz Madrida za Boston (Logan), odnosno Vašington (Dulles). Španski prevoznik najavljuje predstavljanje novog aviona A321XLR kao revolucionarni pomak ka efikasnosti avio-saobraćaja. Airbus je ovaj model aviona uskog trupa kreirao na bazi postojećeg modela A321 sa prilagođenim performansama dugog doleta sa destinacijama primarno u Kanadi i istočnom delu SAD. U ovom trenutku nema nagoveštaja broja frekvencija od strane španskog prevoznika i da li će novi model biti zamena za aktuelni širokotrupni model A330 na rutama ili će biti kombinovan. Uz ove najave, postoje neke indicije da član IAG grupe španski Level koji je inače deo Iberia sistema bude uposlen na operacijama novog aviona sa bazom u Barseloni, međutim bez naznaka da li bi letovi bili postavljeni na Iberia AOC sertifikat ili zasebni sertifikat Levela.

Model Airbus A321XLR, najavljen još 2019. godine je suštinski nastavak aktuelnih modela A321neo i A321LR sa produženim dometom koji očekuje sertifikat Evropskih vazduhoplovnih regulatora za konačno puštanje u saobraćaj, i koji se pokazao kao vrlo atraktivna mogućnost za prevoznike u dugolinijskom saobraćaju koji opslužuju duže destinacije sistema point-to-point bržeg operativnog delovanja i eksploatacije. Pored inicijalnog naručioca IAG sistema, na listi naručioca su i američki United i JetBlue, ali i australijski Qantas.