Naslovna Vesti Istorija

Sećanje na veliki udes Inex Adrije i Britiša 1976.

Opensky

Sep 12, 2023

Pre 47 godina, tačnije 10. septembra 1976. godine iznad Zagreba u Hrvatskoj, a na tlu nekadašnje države Jugoslavije desio se veliki, u tom trenutku najveći svetski avionski udes, direktan sudar Inex-Adrijinog aviona tipa DC9 i Britanskog aviona tipa Trident 3 (BEA British European Airways) tokom krstarenja gde je poginulo svih 176 putnika i članova posada. Slovenački avion leteo je na čarter liniji iz Splita za Keln u Nemačkoj sa 108 putnika i 5 članova posade, a britanski Trident iz Londona za Istanbul sa 54 putnika i 9 članova posade.

Britišev let 476 se nalazio na nivou 330, dok je Adrijin let 550 bio na nivou 260. Oba aviona bila su na suprotnim stranama na različitim nivoima i upravo su se nalazili iznad Zagreba. Adrijin avion je dobio odobrenje da se penje na nivo 350 sa obaveštenjem da prolaze nivo 327. U jednom trenutku oba aviona bila su na istom kursu, i u tom trenutku kontrolor je momentalno prešao na maternji jezik sa upozorenjem da se zaustavi penjanje. Sa obzirom na nestandardnu komunikaciju bez engleskog jezika, Britanska posada ostala je zbunjena, nivo 330 bio je izjednačen i došlo je do tragične situacije. Odprilike oko 10.14 sati po UTC vremenu krilo slovenačkog aviona DC9 preseklo je pilotsku kabinu i prednji deo trupa Tridenta, eksplozivna dekompresija dovela je do raspada aviona dok je DC9 sa oštećenim krilom krenuo u zaron pre nego što će udariti o tlo. Najbliži avion u toj situaciji bio je Lufthansin Boing 737 na oko 15 milja iza Tridenta i bio je direktni očevidac nemilog događaja a nemački kapetan ga je opisao kao bljesak munje praćen kuglom dima.

Kasnije, osamedestih godina snimljen je i igrani film „Pogrešan kurs“ po tragičnim događajima, britansko jugoslovenske koprodukcije.