Naslovna Vesti Istorija

Profesionalni i bezbednosni propusti na Beogradskom aerodromu

Opensky

Jan 22, 2024

U nedelju 21. januara tokom kasnog popodneva oko 17 časova na beogradskom aerodromu, došlo je do poremećaja saobraćaja i zastoja u protoku putnika zbog propusta aerodromskog osoblja u putničkom servisu, a kako su izjavili i zvaničnici aerodroma, došlo je do greške u obaveznom toku kretanja putnika na aerodromskom terminalu, dok je od strane pripadnika Ministrastva unutrašnjih poslova izvršena vanredna bezbednosna kontrola zgrade i tranzitne zone, što je dovelo do kašnjenja velikog broja letova u večernjim satima. Naime, prilikom sprovođenja putnika sa dolazećeg leta iz Skoplja, aerodromsko osoblje usmerilo je putnike pogrešnim pravcem, tako da je došlo do „mešanja“ dolazećih i odlazećih putnika što je kvalifikacija velikog bezbednosnog problema, gde je MUP pristupio proceduralnim aktivnostima, pražnjenju tranzitne zone, vraćanjem već kontrolisanih odlazećih putnika na prethodni status, dakle na ponovnu kontrolu i na detaljni pregled celokupnog prostora. Sve ovo prouzrokovalo je ogromne gužve, zastoj, paralisanje saobraćaja i opštu haotičnu sliku koja je trajala nekoliko sati, dok nije normalizovana situacija oko 21 čas i kasnije.

Tokom incidenta koji je doveo do paralize odvijanja avio-saobraćaja, velikih glavobolja putnika ali i ugledu samog aerodroma i Beograda, oglasilo se i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je naložilo izlazak inspekcije po završenom nadzoru i pokretanja postupka protiv aerodromskog operatora i odgovornih lica, prema zakonu o vazdušnom saobraćaju, gde će javnost biti obaveštena o rezultatima nadzora, dok če avio-kompanije koje su pretrpele štetu rešavati odnose sa operatorom aerodroma koji je i odgovoran za štetu,  izjavila je pomoćnica ministra Verica Ječmenica.

Ovak incident na aerodromu Beograd prouzrokovao je disruptivnu situaciju i kašnjenja više od 3-4 sata u proseku na preko 50% operativnih letova u tom trenutku odnosno dvadesetak polazaka, kao i dosta otkazanih letova kao što su letovi srpskog prevoznika Air Serbia za Berlin, Frankfurt, Dizeldorf, Zagreb, Ljubljanu i Budimpeštu, zatim low-cost prevoznika Wizzair na linijama za Berlin, Abu Dabi i Malme kao i Lufthansinog popodnevnog leta za Minhen. Najviše štete, svakako je pretrpela Air Serbia kao bazni prevoznik u Beogradu, jer se problem afektovao na kasne popodnevne i večernje polaske kada se odvija veliki talas operacija. Prvi avion našeg nacionalnog prevoznika poleteo je tek u 21.30 na letu JU584 na letu za Barselonu, koji je trebao po redu letenja da krene u 17.10 časova, a zatim i drugi letovi za Cirih i Oslo, i let A Jet-a za Ankaru.

MUP je tokom vremena ove situacije izvršio svoj proceduralni deo posla, svi putnici su ponovo pristupili izlaznoj pasoškoj kontroli i normalizaciji procesa odvijanja saobraćaja. Državne institucije, odnosno resorno Ministarstvo i Direktorat za civilnu avijaciju utvrdiće odgovornost i propuste aerodromskog operatora, dok i dalje ostaju pitanja kvaliteta operativnih usluga aerodroma, nivoa organizacije i potrebne svesti pri odvijanju svih odgovornih aktivnosti.