Naslovna Vesti Istorija

Boeing obnovio isporuke za Kinu, novi B787-9 za Juneyao Air

Opensky

Dec 24, 2023

Američki Boeing je pre nekoliko dana i zvanično isporučio novi Boeing B787-9 Kineskoj kompaniji Juneyao Air, prvu isporuku nekom Kineskom operatoru od 2019. godine, sa velikom mogućnošću odmrzavanja prethodnih relacija i zaustavljene saradnje sa Boingom, i uz B787, takođe profitabilnog uskotrupnog aviona B737 MAX. Privatna Kineska kompanija je ozvaničila obnavljanje odnosa u četvrtak 21. decembra na letu sa aerodroma Everett Paine Field u Sietlu za Kineski Pudong Šangaj.

Inače, pre oko 4 godine Kina je obustavila narudžbine i isporuke Boingovih aviona nakon masovnih prizemljenja aviona tipa Boeing 737MAX širom sveta usled dva udesa. Ovom isporukom Boingovog širokotrupnog modela B787, otvaraju se vrata budućih aranžmana za tip B737MAX i „odskočnom daskom za buduće porudžbine i isporuke“ kako izjavljuju analitičari.

Kineskim operatorima je namenjeno 60 aviona ovog tipa B787 a 12 neisporučenih aparata su već u pripremnim fazama. Kina je svakako jedno od najvažnijih i najvećih Boingovih tržišta, čiji trenutni i budući projekti, po nekim istraživanjima, čine 20% svetske potražnje civilnih aviona u narednom periodu do 2042. godine.