Naslovna Vesti Istorija

Ryanair smanjuje letove zbog  kašnjenja isporuke aviona

Opensky

Sep 28, 2023

Ryanair je najavio neke korekcije u vidu smanjenja pojedinih letova za predstojeći zimski red letenja, zbog kako je navedeno kašnjenja u isporuci poručenih aviona Boeing, mada najveća Evropska kompanija po prometu putnika potvrdjuje da se problem još uvek nije afektovao na plan za sledeću godinu. Očekivanja su bila da se isporuči 27 aviona B737MAX, izmedju septembra i decembra, medjutim zbog kašnjenja u proizvodnim pogonima u Vičiti u Kanzasu, i u kombinaciji sa dodatnim isporukama u glavnom pogonu u Sietlu, izvesna će biti isporuka od samo 14 aviona u naredna 3 meseca.

Kako je izjavio CEO Ryanair-a Majkl Oliri, nastupajuća otkazivanja letova u narednom periodu ne bi trebalo da materijalno utiču na godišnji plan od 183,5 miliona putnika, mada je inicijalni plan bio 185 miliona putnika. Medjutim, ako dodje do dodatnih kašnjenja u isporuci aviona i do marta sledeće godine, moralo bi doći do dodatnih razmatranja oko otkaza odredjenih letova.

Najveća niskobudžetna kompanija je saopštila da će smanjenja letova uticati na saobraćaj iz aerodroma Šarlro Brisel, Dablin, zatim Bergamo, Napulj i Piza, kao i britanski Ist Midlend, Porto u Portugalu i Keln u Nemačkoj.

Kompanija je očekivala isporuku 57 aviona tipa Boeing 737MAX od septembra 2023. do maja 2024. kako bi mogla da kompletira letnji red letenja u celini. Ostaje da se vidi narednih meseci šta će se dogadjati sa planiranim isporukama aparata B737.