Naslovna Vesti Istorija

Air Serbia uspešna, preko 3 miliona putnika

aleksandra

Sep 28, 2023

Srpska nacionalna kompanija i realno ponos države, na desetogodišnjicu postojanja, posle transformacije iz predjašnje kompanije, beleži svoj rekord koji je probijen sa poredjenjem iz 2019. godine, a sredinom ovog meseca prevezen je i trimilioniti putnik što je veliki uspeh u jakoj Evropskoj pa i prekomorskoj konkurenciji i velikoj skupini niskobudžetnih operatora.

„Najbolji rezultat od 2013. od kada kompanija posluje pod imenom Air Serbia je još jedan pokazatelj, da je nacionalna kompanija lider u regionu i avio prevoznik sa najviše putnika od svih kompanija od Beča do Istanbula“ izjavio je i resorni ministar Goran Vesić, i dodao da „kada ste hrabri i kada donosite hrabre odluke, naša avio kompanija se razvija“ .

 Ova godina je i definitivno najuspešnija do sada, pogotovu imajući u vidu da je značajno proširena dugolinijska mreža, pokrenuto preko 20 novih Evro mediteranskih destinacija, proširena flota, tako da razloga za ponos ima svakako. „Krajnji godišnji cilj je 3,5 miliona putnika“, izjavio je i komercijalni direktor Boško Rupić, i dodao da je uz odlične bukinge i dnevnu popunjenost kabine taj broj vrlo realan da bude realizovan. Takodje je dodao da je i veliki pokazatelj pozitivnog pravca koncentrisanje biznisa i operative na Niš gde je treutno uposleno 60 ljudi sa otvorenim kontakt centrom i svakako bazom za letove ka Evropi. Ministar Vesić je takodje dodao da se uspeh kompanije ne zasniva samo na primarnom poslovanju iz Beograda već i sa osloncem na razvoj poslovanja iz Kraljeva, odakle funkcionišu neki medjunarodni letovi.

Dobro poslovanje budi i nove nade i dobre vibracije ka razvoju, ali svakako treba imati u vidu da je ulaganje u ljudstvo, stabilnost ljudskog faktora i svest najvažniji element konstantno dobrog poslovanja u avio saobraćaju. Air Serbia ima u svojoj floti priličan broj lizovanih aviona radi popune i održavanja  saobraćaja, doneta je odluka o nabavci i trenutnom lizovanju flote Embraer što će svakako doprineti stabilnoj održivosti mreže, pogotovu regionalnih letova ali i navesti na razmišljanje o budućem kompletiranju soptvene flote bez obzira na trenutnu politiku kompanije o ACMI najmu aviona.

Air Serbia trenutno u svojoj floti poeduje 2 širokotrupna aviona tipa Airbus 330-200, 13 aviona tipa Airbus 319 i 320, tri lizovana aviona tipa Embraer 190/195 i 7 turboelisnih aviona tipa ATR72-600, a planovi za nabavkom još jednog širokotrupnog aviona i otvaranjem jos jedne severno američke i kineske destinacije su u toku.