Naslovna Vesti Istorija

Turski A-Jet kreće u punom zamahu 2024.

Opensky

Jan 07, 2024

Novi turski low-coster AJet, odnosno rebrendirani Anadolujet kao deo sistema Turkish Airlinesa, dobio je svoj sertifikat AOC (Air Operator Certificate) i vrlo skoro ova ambiciozna kompanija kreće sa svojim operacijama, od letnjeg reda letenja, tačnije od marta ove godine. Kompanija je u punom vlasništvu dominicialne kompanije Turkish Airlines, međutim kao što je već i pominjano, rebrendirana je u novembru prošle godine iz operatora Anadolujet u novi A-Jet, koji je i zvanično nedavno, 2. januara dobio svoj AOC sertifikat, što znači da je samostalna kompanija a ne samo „firma kćerka“ matičnog Turkiša. Turski avio-regulator, Generalni Direktorat za civilnu avijaciju dodelio je operativni sertifikat i kompanija je sada na pragu svog novog početka, a kako je i izjavio predsednik Turkish Airlinesa Ahmet Bolat „kompanija će postati važan deo niskotarifne avio industrije na globalnom nivou“.

Do odluke pokretanja A-Jeta došlo je u pogodnom trenutku, dakle početkom 2023. s obzirom na zabeleženi rast Anadolujet-a i jednostavno ogromnim brojim rezervacija za celu godinu, a kako procenjuje matična kompanija, load-factor odnosno pounjenost kabine bila je izvanredna sa svojih 90%, što je za čitavih 10% više i od samog mega Turkish Airlinesa. Ono što je veoma značajno za ovu kompaniju, jeste iniciranje nekih linija, među kojima su prve bile upravo za Beograd iz Ankare, zatim za London Stansted i iz Istanbula za Rim Fiumicino.

Turski operator na srpskom tržištu, zajedno naravno sa matičnom kompanijom Turkish Airlines koji leti tri puta dnevno za Istanbul, beleži izvanredne rezultate na svojim linijama za Ankaru, Izmir i Istanbul Sabiha Gokcen aerodrom i već ima izgrađenu poziciju na nivou regionalnog low-cost operatora  sa vezama ne samo za Tursku, već i nadalje ka Kavkazu, Bliskom Istoku i Aziji.