Naslovna Vesti Istorija

United Airlines: 110 novih aviona u floti

Opensky

Oct 05, 2023

United je objavio veliku porudžbinu za nabavku 110 Boeing i Airbus aviona koji bi trebalo da počnu sa isporukom od 2028. radi popune saobraćaja i svakako proširenja mreže sa novim linijama.

Američki Top prevoznik, sa sedištem u Čikagu, izjavljuje da je ova nabavka izmedju ostalog namenjena ublažavanju kašnjenja u operativnom lancu snabdevanja čime su odlagane dosadašnje isporuke aviona kao i tesnaci sa vremenom oko rotacija aviona i optimizacijom flote. Prethodne opcije će biti preinačene u potvrdne porudžbine za 50 aviona tipa Boeing 787-9, za isporuku u periodu izmedju 2028. i 2031, i 60 aviona tipa Airbus A321NEO, za isporuku izmedju 2028. i 2030.godine, saopštila je kompanija.

Širokotrupni avioni namenjeni dugim linijama, uključujući i uskotrupni A321NEO, su stavljeni u prioritet sa povećanim količinama popune flote, kako bi bile zadovoljene potrebe ekspanzije i aktuelnog saobraćaja. U periodu posle pandemije covida, u svetu je došlo do povećane potražnje aviona u dugolinijskom saobraćaju a posebno za uskotrupnim avionima A321 koji svojim performansama zadovoljavaju potrebe doleta, sa manjim brojem putnika ali i troškovima. Oko 39% profita United-a čine prihodi od medjunarodnog saobraćaja, a kompanija očekuje upravo rast na dugim linijama. Ovo je druga velika porudžbina američkog mega prevoznika, odnosno prva porudžbina od prošlog decembra kada je naručeno 100 Boinga 787 i 100 Boinga 737MAX,  a u perspektivi United planira 800 novih aviona, koji bi trebalo da dodju u flotu tokom naredne decenije, sa napomenom da novi modeli pristižu u proseku svake nedelje.