Naslovna Vesti Istorija

Porođaj u avionu na letu Aman – London

Opensky

Mar 13, 2024

Nedavno su putnici niskobudžetnog Wizzair-a na liniji Aman- London Luton bili u nesvakidašnjem iskustvu kada je tokom njihovog leta došlo do porođaja na oko dva sata posle polaska, gde je sticajem srećnih okolnosti jedan od putnika, inače mladi lekar, assistirao i porodio jednu putnicu, a po sletanju na Luton, Wizzair je bio dodatno oplemenjen sa svojim malim putnikom. Tokom leta došlo je do poziva u pomoć od strane putnice i kabinske posade dok je putnica ležala ispred kokpita, a lekar koji je svakako bio deo putnika pritekao je u pomoć, kako se navodi, obavestio kabinsku posadu o potencijalnoj opremi koja je potrebna, međutim u avionu nije bilo izbora za alternativu medicinskih pomagala pa je beba rođena i uvijena u raspoložive stvari i peškire, a zvanično 75. beba po redu je rođena u nekom od aviona tokom komercijalnog leta, i ovog puta devojčica je upisana sa italijanskim mestom rođenja, obzirom da se porođaj dogodio iznad italijanske teritorije.

U ovakvim specifičnim situacijama, na 10 kilometara iznad zemlje, u vazduhu, nepredviđene okolnosti režiraju razne scene, tako da kabinska posada uz svoje incicijalne i regularne treninge i provere ima i važan segment, a to je medicinska pomoć gde se sagledavaju i situacije eventualnog porođaja u kabini i davanja prve pomoći. Piloti se momentalno tokom leta obaveštavaju o situaciji i pravi se objava preko inetrfona zajedno sa kabinskom posadom da li postoji lekar ili medicinska sestra među putnicima koji bi pomogao. Svakako da se medicinski problemi javljaju i usled drugih hitnih oklonosti a ne samo oko porođaja pa je ova procedura medicinske asistencije generalna.

Na osnovu međunarodnih regulativa u civilnom vazdušnom saobraćaju, ukoliko je beba rođena u vazduhu, na određenom letu, mesto rođenja a neretko i državljanstvo se pripisuje zemlji iznad koje se dogodio porođaj u tom trenutku, a razni faktori utiču na administrativne detalje, kao što je zemlja iznad koje je dete rođeno, nacionalnost majke, gde je avion registrovan odnosno pod kojom registracijom države avion operiše i koja je krajnja detinacija. Radi primera, ukoliko su to Sjedinjene Američke Države, dete automatski dobija državljanstvo SAD.

Tokom duge i uspešne istorije nekadašnjeg Jugoslovenskog JAT-a, imali smo situaciju porođaja na letu za Sidnej davne 1978. godine na Boingu 707, kada je rođena beba makedonskih iseljenika na putu ka Australiji koja je nazvana vrlo simbolično po avio-kompaniji Jatko.